Fridolin, Romson, Löfven och Jämtin under SVT:s valvaka. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ministerpusslet närmar sig lösning

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven presenterar snart sin första regering. Ministerposterna kommer att fördelas mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vi vet inte hur många de blir, vi vet inte vilka titlar de får och vi vet definitivt inte vilka det blir. Ett gyllene läge för spekulationer, alltså. I dag vid lunchtid presenterar blivande statsminister Stefan Löfven sin första regering, och då får vi veta vilka som blir ministrar.

23 statsråd ingår i den avgående regeringen. Exakt hur många som kommer ingå i Löfvens regering är än så länge oklart, men gissningsvis är siffran över 20 och under 25. Av dessa blivande statsråd kommer en majoritet vara socialdemokrater, resten miljöpartister och eventuellt även personer som inte har en partipolitisk stämpel. Ännu.

Sveriges nya regering

Miljöpartiet lär inte nöja sig med mindre än fyra poster, men det är inte alls otroligt att det blir fler. Könsfördelningen i Löfvens regering kommer vara 50/50, det har Stefan Löfven i alla fall lovat.

Tunga poster till S

Statsministerns högra hand och den kanske viktigaste rollen, efter statsministerns själv givetvis, i regeringen har finansministern. Den rollen är vikt för Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

En annan tyngre post är utrikesminister, där målades en kamp mellan Urban Ahlin och Margot Wallström upp. Men, i och med att Ahlin blev riksdagens nya talman, så talar mycket för att den tidigare ministern, EU-kommissionären och FN-sändebudet Wallström får bidra med sin erfarenhet i rollen som utrikesminister.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tros få en ministerpost, och även om vissa tror att hon skulle kunna få utrikesdepartementet, så är en mindre vågad gissning att hon istället blir ny socialminister. En ministerpost som också Wallström möjligen aspirerar på.

Försvarsministern väntad

Även försvarsministern tros bli en väntad kandidat, nämligen socialdemokraten och tidigare ordförande i försvarsutskottet Peter Hultqvist.

Tomas Eneroth blir ny gruppledare för S i riksdagen, vilket öppnar för en annan i Löfvens inre krets. Mikael Damberg, tidigare gruppledare för partiet i riksdagen och tidigare SSU-ordförande kommer nu nästan garanterat att bli minister. En spelad hundring på honom som minister på en av de stora spelbolagen ger bara 108 kronor tillbaka. Näringsminister eller bostadsminister är de troligaste posterna som skulle kunna bli Dambergs senare i dag.

Kamp om utbildningen

Sedan blir det lite svårare att gissa sig till vilka socialdemokrater som blir ministrar. Ibrahim Baylan är skolpolitisk talesperson för partiet, men får hård konkurens till utbildningsministerposten av Miljöpartiets Gustav Fridolin. Troligt är att Baylan istället blir skolminister eller högskoleminister.

Morgan Johansson är rättspolitisk talesperson, men trots det är det kanske inte självklart att han blir justitieminister. Han tampas, enligt förhandssnacket, med bland andra riksdagsledamoten Ardalan Shekerabi, tidigare justitieminister Tomas Bodström och tidigare länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad om att efterträda Beatrice Ask (M) som justitieminister. Även Susanne Eberstein, nuvarande kammarrättsråd, kan bli aktuell.

Ylva Johansson lär också bli minister i dag. Hon har tidigare varit bland annat skolminister under Ingvar Carlssons regeringsår 1994-98. Arbetsmarknadsminister är inte en omöjlig position för henne. Eftersom arbetsmarknaden varit en av socialdemokraternas stora frågor under valrörelsen, är det kanske inte omöjligt med två ministrar som delar på dessa frågor.

Tidigare partiledare dammas av?

Partiveteranen och före detta kabinettssekreteraren Hans Dahlgren, i dag kanslichef och partikassör, har nämns i spekulationerna kring ministerposterna. Även Veronica Palm (bostadsminister?), Lena Hallengren (socialförsäkringsminister?) och Jan Larsson har funnits med när utnämningarna diskuterats i media. Även Folksam-chefen Jens Henriksson har nämnts, kanske blir han ny finansmarknadsminister?

Och självklart före detta partiledarna Håkan Juholt och Mona Sahlin. Juholt har enligt egen utsaga tidigare blivit lovad ”ett viktigt uppdrag” av Löfven, kanske är det dags nu? Mona Sahlin har många supportrar inom partiet, och kan eventuellt bli ny integrationsminister.

Det är inte heller omöjligt att Löfvens fackliga bakgrund ger någon av hans tidigare kollegor en gräddfil till ett regeringsämbete. Ingela Edlund, nuvarande andra vice ordförande i LO och talesperson i energifrågor, kan bli den som får skörda frukterna av Löfvens närhet till fackföreningsrörelsen.

Miljöpartiet i sin första regering

Även Miljöpartiet kommer få ministerposter, garanterat är att språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin kommer sätta sig i Löfvens regering. Romson troligen som miljöminister samt möjligen vice statsminister. För Fridolin är det antagligen skolfrågorna som lockar, men om det blir skol- eller utbildningsminister återstår att se.

Partiets talesperson i ekonomisk-politiska frågor, Per Bolund, har varit aktiv i regeringsöverläggningarna med socialdemokraterna, och belönas antagligen med en ministerpost, kanske handels- eller näringsminister, eller möjligen vice finansminister.

Maria Ferm kan mycket väl bli integrationsminister, då hon varit drivande i migrationsöverenskommelsen med Allianspartierna den gångna mandatperioden. Hon är också partiets talesperson i migrationsfrågor. Men Mehmet Kaplan är också ett namn som nämnts i samband med integrationsministerposten.

MP kan få fem eller sex poster

En möjlig kandidat till infrastrukturministerposten är Karin Svensson Smith, riksdagsledamot mellan 1998 och 2010 (för Vänsterpartiet fram till 2005) och invald igen i år. Även tidigare språkröret Maria Wetterstrand ryktas bli minister, men hittills har hennes besked varit ett tydligt nej. Men ett nej inom politiken är ju, som bekant, inte nödvändigtvis beständigt.

Yvonne Ruwaida har, liksom Bolund, deltagit i samtalen med socialdemokraterna, och att även det tidigare oppositionsrådet i Stockholm tar en plats i regeringen är kanske inte helt otroligt. Detta trots att Ruwaida varit i ekonomiskt blåsväder då hon använt riksdagens betalkort för extensivt taxiresande och mobilsamtal.

Klockan 9 får vi veta hur det går. Då presenterar Stefan Löfven sin första regering, presentationen direktsänds av SVT både i rutan och på datorn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering

Mer i ämnet