Foto: TT

MP får backa om stängda reaktorer

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. Nu har partierna enats om att regeringens inställning i samtalen ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering. Miljöpartiet backar dock på kravet om att stänga minst två reaktorer under mandatperioden.

En nyinrättad energikommission ska leda arbetet med att hitta en bred överenskommelse.

Med bara ett par dagar kvar till regeringsförklaringen har Miljöpartiet och Socialdemokraterna enats i ännu en fråga. Partierna vill tillsätta en energikommission som ska få till stånd blocköverskridande samtal om energipolitiken. Målet är en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse.

Läget efter valet 2014

– Det här en framgång för Sverige. En långsiktig överenskommelse är bra för Sveriges hushåll, företag och näringsliv, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Stängd dörr för ny kärnkraft

Under hela valrörelsen har både Socialdemokraterna och Miljöpartiet pekat på behovet av blocköverskridande överenskommelser om energin. Även Jan Björklund (FP) har efter valet öppnat för att energifrågan är en fråga han kan samarbeta med en S-MP-regering kring. Men Folkpartiets ingång är att det behövs byggas ny kärnkraft.

Enligt språkröret Åsa Romson är dock dörren för ny kärnkraft stängd. Regeringens ingång är att samtalen ska landa i en överenskommelse där kärnkraften ersätts med förnybar energi och energieffektivisering.

– Vi ska ersätta den gamla kärnkraft vi har med förnybar energi och energieffektivisering. Det ser vi en otrolig potential i Sverige att utveckla som kan leda till att företag kan ge nya jobb.

Förnybar energi

Även Stefan Löfven lyfter fram att det förnybara ska ersätta kärnkraften.

– Vi går in i de här samtalen med vårt ingångsvärde som är 100 procent förnybart och att kärnkraften ska fasas ut. Nu vill vi sätta oss i samtal som ska gå i mål med en bred överenskommelse och vi redovisar våra ingångsvärden, säger han.

Vilka som ska sitta i energikommissionen är ännu inte klart.

– Det får vi återkomma till, säger Stefan Löfven.

Fick backa om stängda reaktorer

Miljöpartiet gick till val på kravet att minst två kärnkraftsreaktorer ska stängas under nästa mandatperiod. Men det gäller inte som ett skarpt krav längre.

– Vi har hela tiden sagt att vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden. Det kommer också att bli så när man låter de samhällsekonomiska kostnaderna ligga på kärnkraftsbolagen och att de måste följa de säkerhetskrav som finns. Det gör att reaktorer kommer att stängas.

Men ni hade kunnat kräva det?

– En sådan avvecklingslag hade inneburit stora ersättningskostnader från staten till kärnkraftsägare och det tycker inte vi är rätt använda skattepengar.

Hela överenskommelsen om energi mellan S och MP

Energipolitiken är en fundamental del av byggandet av ett hållbart samhälle. Samtidigt är sysselsättningen i Sverige beroende av att det finns en god och tillförlitlig tillgång till el till konkurrenskraftiga priser. Sverige har särskilt bra förutsättningar att bygga ut den förnybara energin genom vår goda tillgång till vatten, vind och skog. På sikt ska Sverige ha ett energisystem med 100 procent förnybar energi.

  • En energikommission för blocköverskridande samtal om energipolitiken ska tillsättas i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse.
  • Regeringens ingång i dessa samtal ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering.
  • Den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare. Målet ska vara minst 30 TWh ny el från förnybara källor år 2020 och ett mål till år 2030 ska tas fram. Det teknikneutrala certifikatsystemet för förnybar elproduktion skall användas för detta syfte. Stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft behövs därutöver. Det ska vara enkelt och lönsamt att producera sin egen el.
  • Kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader. Säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas.
  • Ett helhetsgrepp tas om Vattenfall och styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi.Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet