MP kräver att datalagring rivs upp

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet begär i en motion att riksdagen omedelbart ska begära att regeringen river upp de regler med vilka Sverige har infört EU:s datalagringsdirektiv, efter EU-domstolens beslut att ogiltigförklara direktivet.

Enligt MP är det en exceptionell händelse.

– Lagen måste upphävas, säger partiets integritetspolitiska talesperson Maria Ferm på en presskonferens och hänvisar till Post- och telestyrelsens beslut att inte tillämpa lagen efter domen.

– Läget är högst osäkert, vi ser ett behov av att agera direkt i riksdagen, säger MP:s språkrör Åsa Romson som tycker att det borde gå att få majoritet i riksdagen för att be regeringen riva upp de aktuella bestämmelserna.

Men bestämmelserna hade stöd av även socialdemokraterna, förutom regeringspartierna, när de drevs igenom 2012.

Direktivet har införlivats i svensk rätt genom lagen om elektronisk kommunikation. Det innebär att motionen, om talmannnen tillåter att den ska behandlas, lär hamna i trafikutskottet där den lagen hanteras.

MP väcker motionen med hänvisning till att EU-domstolens beslut är, anser MP, en händelse av större vikt. Sådana händelser ger partierna rätt att väcka motioner.

MP menar att vare sig medborgarna eller operatörerna nu vet vad som får eller inte får göras med uppgifter om telefonsamtal, mejl och sms. Den osäkerheten kan inte tillåtas fortgå utan att något görs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datalagringsdirektivet

Mer i ämnet