Miljöpartiet avsätter en miljard kronor per år i sin budget. Foto: TT

MP lovar upprustning av miljonprogrammen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet lovar klimatsmart upprustning av lägenheterna i miljonprogramsområdena, utan att hyresgästerna ska få högre hyra. Istället förslår partiet att staten ska in och medfinansiera. Men Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, tror inte på upprustning utan hyreshöjning.

På lördag ska Miljöpartiets språkrör Åsa Romson hålla sitt sommartal på Rinkeby torg. Men redan i dag berättar hon att ett löfte till Rinkebyborna och andra som bor i miljonprogramsområdena är att de ska få klimatsmarta lägenheter, upprustade till modern standard och utan hyreshöjning, om Miljöpartiet kommer till makten.

– Renoveringsbehovet av miljonprogrammen är stor, och inte minst kostsamt. Ska det läggas på hyran kommer väldigt många människor som bor i miljonprogrammen få en orimlig hyra, säger Åsa Romson (MP).

Miljöpartiet avsätter en miljard kronor per år i sin budget och räknar med att energieffektivisering också sparar stora kostnader för el och uppvärmning. Men att rusta miljonprogrammen kostar betydligt mer.

Sabo organiserar allmännyttans bostadsbolag som äger hälften av lägenheterna som byggdes 1960- och 1970-talen. De räknade för fem år sedan ut att en upprustning av bara deras bestånd skulle kosta närmare 300 miljarder kronor.

Lösas genom rot-avdrag

För att utesluta hyreshöjning måste staten skjuta till betydligt mer än det Miljöpartiet räknat med.

– Upprustningar måste finansieras av företagen och hyresgäster som bor där. Så en del av kostnaden kommer behöva täckas av höjd hyra,

Men Åsa Romson och Miljöpartiet tänker lösa finansieringen genom att klimatanpassa rot-avdraget.

– Vi vill införa begränsningar inom rot, så att det inte handlar om att folk ska kunna riva ut och bygga nytt kök vart femte år. Vi vill i stället att avdraget framför allt ska fokusera på att vara ett klimat- och energieffektiviseringsstöd, säger Åsa Romson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet