Ny Sifomätning: Moderaterna bäst på ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har enligt en ny undersökning störst förtroende bland väljarna för sin ekonomiska politik. Men Socialdemokraterna anses ha bäst politik inom viktiga valfrågor som jobben, skolan och vården.

Den ekonomiska politiken är en av nyckelfrågorna inför höstens riksdagsval. Enligt undersökningen från TNS-Sifo svarar 34 procent att Moderaterna har bäst ekonomisk politik, mot 26 procent för Socialdemokraterna. På tredje plats kommer Vänsterpartiet med 4 procent.

”Blir naturligtvis en kamp”

För några veckor sedan berättade SVT att frågan om landets ekonomi väger jämnt mellan blocken. En socialdemokratiskt ledd regering ansågs då vara lika bra på att sköta landets ekonomi som en moderatledd regering.

Som enskilt parti får alltså Moderaterna fler röster, men ekonomin väntas fortsätta vara en het stridsfråga inför valet.

– Här är det fortfarande som vi såg i valet 2010, att Moderaterna är väldigt starka och är det parti som anses vara bäst i de ekonomiska frågorna, säger Toivo Sjörén, prognoschef TNS Sifo som genomfört opinionsundersökningen.

– Ekonomi är ju en viktig fråga så det blir naturligtvis en kamp. Sedan blir det naturligtvis en kamp om skolan, för där ser man ju Socialdemokraternas medvetna förflyttning i skolfrågan där man nu kritiserar kunskapsfrågor och där man nu tagit över en hel del väljare som anser att de är bäst i skolfrågor, säger Toivo Sjörén, prognoschef TNS Sifo som gjort undersökningen åt SVT.

Socialdemokraterna bäst på skolpolitik

Som Sjörén säger tycker lite mer än var fjärde i undersökningen, 26 procent, att Socialdemokraterna har bäst skolpolitik, följt av Folkpartiet som får 17 procent. Miljöpartiet har försökt att profilera sig i skolpolitiken, men det ser man inget stort genomslag för i den här undersökningen. 5 procent anser att Miljöpartiet har bäst skolpolitik.

Även i flera andra frågor har Socialdemokraterna övertaget, bland annat i vård-, äldreomsorg- och jobbfrågor får Socialdemokraterna högst siffror i undersökningen.

– I sociala frågor, som äldrevård och sjukvård, är det en klar övervikt för Socialdemokraterna, säger Toivo Sjörén

”Viktigt för små partier att ha en profil”

Det är bara miljö/klimat och invandring/immigration som varken Moderaterna eller Socialdemokraterna får bäst resultat i undersökningen. Miljöfrågan toppas av Miljöpartiet medan flest svarar att Sverigedemokraterna har bäst politik för immigration.

– Det är naturligtvis viktigt för små partier att ha en profil som lockar väljare med en väldig tydlighet, det saknar i dag Kristdemokraterna och Centerpartiet. Det finns ju utrymme i befolkningen, en tredjedel av väljarna söker alltid ett nytt parti, och kan man då ha en tydlig ny profil lockar det ett antal väljare.

För att se hela resultatet av undersökningen kan du klicka här.

Undersökningen genomfördes av TNS-Sifo i januari, antalet intervjuer var 1004. De medverkande tillfrågades vilket parti de tycker har bäst politik när det gäller sjukvård, äldreomsorg, miljö/klimat, skola/utbildning, ekonomi, invandring/immigration samt arbetsmarknad/jobb. Andelen osäkra varierar från 29 till 37 procent i de olika frågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2014

Mer i ämnet