Ny succé för Valkompassen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Valkompass har blivit enormt populär – den har redan gjorts mer än 1,5 miljoner gånger. Nyckeln till framgången är enligt skaparna lättåtkomligheten.

Tycker du att det är ett bra förslag att införa betyg i ordning och uppförande i skolan? Ska dagens kärnreaktorer få ersättas med nya eller inte? Det är några av frågorna den nyfikna väljaren kan få svar på med hjälp av SVT:s valkompass, där användaren kan matcha sina åsikter mot de olika partierna och över 2000 riksdagskandidater.

– Ja, den ger besökaren en unik matchning mot parti och politiker och har förhoppningsvis väglett många när det gäller de tre olika valen, säger Åsa Edlund Jönsson, projektledare för Val 2014.

Val 2014

Stort intresse

Och det är många som använt verktyget inför valet i morgon, 1,5 miljoner resultat har levererats och fler lär det bli, eftersom många väljare ännu inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på.

– Det är fantastiskt kul att så många har sökt sig till Valkompassen. Vi har gjort den lättåtkomlig för att vi tror att Valkompassen är ett lekfullt sätt att skapa intresse för politik, säger Eva Landahl, programchef för Val 2014.

Vill nå fler

Att just få fler engagerade inför valet är en av de viktigaste tankarna bakom Valkompassen.

– En av de allra viktigaste funktionerna med Valkompassen har varit att nå de väljare som normalt sett inte tar del av SVT:s valutbud, säger Kristofer Sjöholm, projektledare för SVT Pejl och ansvarig för framtagandet av Valkompassen.

Jämför åsikter med partierna

Valkompassen lanserades den 24 juni och besökarna har kunnat jämföra sina politiska åsikter med partiernas i 45 olika frågor.

SVT gav drygt 5.000 riksdagskandidater från de åtta riksdagspartierna samt Feministiskt initiativ och Piratpartiet möjlighet att svara på en enkät med frågor samt presentera sig själva. Frågorna var framtagna av statsvetare Tommy Möller och författaren/journalisten Christer Isaksson i nära samarbete med SVT.

Här kan du testa Valkompassen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet