Nytt blocköverskridande styre i Mark. Foto: SVT

Nytt majoritetsstyre i Mark

Publicerad

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har enats om att styra i Marks kommun.
– Vi får till ett majoritetsstyre som gör att vi får långsiktighet i de beslut vi tar, säger Leif Sternfeldt (C) gruppledare för Centerpartiet i Mark.

Under förra mandatperioden styrdes Mark av Markalliansen. I gruppering ingick de fyra allianspartierna samt Miljöpartiet och Markbygdspartiet.

Trots att Markalliansen bestod av sex partier så var det ett minoritetsstyre.

Socialdemokraterna var det parti i Mark som fick flest röster i årets val. Nu tar de makten tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Tillsammans får den här nya konstellation 26 mandat i kommunfullmäktige.

– Det är viktigt att vi får ett majoritetsstyre. Vi haft minoritetsstyre i många år och då är det svårare att komma fram till beslut. Jag hoppas att vi kan visa våra väljare att det här var en klok lösning, säger Leif Sternfeldt (C) gruppledare för Centerpartiet i Mark.

Hur nära står ni tre partier varandra?

– Vi står till varandra tillräckligt nära för att vi ska kunna hitta överrenskommelser.

Besvikelse hos Moderaterna

Tomas Johansson (M) har varit kommunstyrelsens ordförande sedan april 2016. Han är kritisk till Centerpartiet och Liberalernas agerande.

– Det är klart att jag är besviken över att Centern och Liberalerna väljer att gå ihop med Socialdemokraterna. Vi gick faktiskt till val tillsammans som Alliansen med ett gemensamt valmanifest. Det var snabba kast från de båda partierna, säger han.

Stora investeringar

Leif Sternfeldt (C) betonar vikten av majoritetsstyre då kommunen står inför stora investeringar, bland annat inom skolan.

– Vi har säkert en miljard som vi måste investera under den närmsta femårsperioden. Det är en stor summa för Marks kommun.

Besked om skolorna väntas

En fråga som var het inför valet var byskolornas framtid. Leif Sternfeldt (C) menar att det är angeläget att blir ett besked om skolorna redan i budgeten som läggs senare i höst.

– Vår plattform säger att yngre barn ska ha nära geografiskt till skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet