Piratpartiets partiledare Anna Troberg och EU-parlamentarikerna Christian Engström och Amelia Andersdotter när partiet håller EU-valupptakt. Foto: TT

Öppen strid skakar Piratpartiet

Publicerad

Uppstickaren i förra valrörelsen, Piratpartiet, förlorade i år sitt mandat i EU-parlamentet. Nu går före detta EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter till hård attack mot partiledaren Anna Troberg inför riksdagsvalet.

Piratpartiet har övergett sina kärnfrågor, den politiska inriktningen är otydlig och partiledningen är omöjlig att kritisera. Det skriver Amelia Andersdotter, före detta EU-parlamentariker och andra namn på partiets riksdagslista, i sin blogg.

Hon kallar partiledaren Anna Troberg för ”avundsjuk” och hennes ledarskap för ”obegripligt, svagt och märkligt”.

”...Anna Troberg länsar partiets kistor innan hon med stor sannolikhet avgår efter vad som av de flesta ses som en oundviklig valförlust i höst”, skriver hon.

I en debatt om splittringen i P3 Nyheter i går deklarade Andersdotter att hon inte längre har något förtroende kvar för Troberg.

Slår tillbaka mot kritiken

Partiledare Anna Troberg kallar kritiken ”ganska malplacerad” och menar att Amelia Andersdotter under sin tid i Bryssel förlorat kontakten med partiet i Sverige och inte hängt med i dess politiska utveckling.

– Vi är alla besvikna över valresultatet, men vi är inte ett enfrågeparti längre och det är en utveckling som våra medlemmar vill ha. Partiet har gått iväg i en riktning som Amelia inte tycker om, men det här är demokratiskt fattade beslut, säger hon till SVT Nyheter.

Ska inte ha svarat i telefon

Enligt Amelia Andersdotter har Anna Troberg konsekvent vägrat att svara i telefon i över två års tid. Men den kritiken slår Troberg också ifrån sig.

– Jag ska inte sticka under stol med att vi har haft svårt att kommunicera, vi är väldigt olika människor. Men det stämmer inte att jag inte har svarat i telefon. Och vi har haft andra personer i ledningen som har skött kommunikationen till stor del, säger Anna Troberg.

”Måste vara realistiska”

I opinionsundersökningar inför riksdagsvalet får Piratpartiet konsekvent mycket låga siffror och chansen att partiet lyckas ta sig in ser liten ut.

– Målet är alltid att komma in i riksdagen, men vi måste vara realistiska. Det är viktigt att vi berättar för aktivister och väljare att en röst på oss inte är en bortkastad röst. Vi måste säkra partiets framtid och att vi kan fortsätta att vara en kraft som kan sparka de andra i rumpan i våra kärnfrågor, säger Anna Troberg.

SVT Nyheter har i dag talat med Amelia Andersdotter men ännu inte fått någon kommentar på stridigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet