Foto: Freja Salö/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Lugnt vid nazistiskt möte i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals motdemonstranter samlades i Almedalen när nazistiska Svenskarnas parti höll möte i kväll. Mötet var hårt bevakat av polis, men under talet gick allt lugnt till.

Exakt klockan sex började klockorna ringa vid domkyrkan i Visby. Svenska kyrkan hade inför mötet aviserat att kyrkklockorna skulle ringa, för att bejaka det mångkulturella och ringa fara å färde över att ”starka krafter som hotar samhälle och människosyn” talar i offentliga rum.

Polisen i Gotland hade begärt förstärkning från Stockholm, Rikskriminalpolisen och Säpo och vid 18-tiden på lördagskvällen var en stor mängd poliser, både uniformerade och civilklädda, på plats i parken.

Skanderade slagord

Vid 18.30 tågade hundratals motdemonstranter med plakat och banderoller in i Almedalen. De stoppades av polisen utanför avspärrningarna, omkring femtio meter från stora scenen.

”Stoppa nazismen på våra gator”, och ”dagens polis skyddar morgondagens Hitler”, skanderade de, övervakade av en mur av uniformerade poliser.

När partiledare Stefan Jacobsson (SvP) började tala vid 19-tiden hade ännu fler motdemonstranter samlats vid avspärrningarna och de gjorde sitt bästa för att överrösta honom med visslingar, högljudda burop och slagord.

Ett tio-tal partianhängare hade samlats vid bänkarna framför scenen för att lyssna på talet.

Polisen ingrep

Enligt polisen avlägsnades fem personer under insatsen, varav en misstänks för störande av allmän sammankomst. En av de avlägsnade var vänsterpartisten Dror Feiler.

”Märkligt och förvånande”

Tidigare under kvällen trotsade omkring 250 personer regnet vid en motmanifestation i Östergravar på andra sidan Visby. Bland mötesdeltagarna fanns LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson:

– Det är märkligt och förvånande att det, hundra år efter första världskriget, tre år efter Utøya, är möjligt för nazister att använda Almedalen som sin scen, sade han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2014

Mer i ämnet