Foto: TT Bild.

Politiker vill avskaffa tv-avgiften

Publicerad

Efter beskedet om att man inte behöver betala tv-avgift för datorer och surfplattor öppnar samtliga partier i riksdagen för en ny finansiering av public service. Hur den ska se ut är partierna dock oense om.

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna vill att skatt finansierar public service.

– Det blir billigare finansiering. I dag har vi ett helt bolag som inte gör annat än att dra in tv-avgift. Det blir heller inga oklarheter längre om vem som ska betala avgiften, säger Cecilia Magnusson, som sitter för Moderaterna i riksdagens kulturutskott, till Sveriges Radio.

Centern och Folkpartiet, ser hellre en obligatorisk avgift, eftersom de menar att journalisterna annars kan hamna i beroendeställning.

De tre oppositionspartierna vill alla ersätta avgiften, men inte med skatt.

– Det som är allra viktigast för oss är att se till att man behåller det oberoende som public service har i dag genom den finansieringsmodellen som vi har, säger Socialdemokraternas Gunilla Carlsson, ordförande i kulturutskottet till Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingen tv-avgift för dator

Mer i ämnet