Alliansens partiledare Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C), Göran Hägglund (KD) och Fredrik Reinfeldt (M) valspurtar vid Centralstationen i Göteborg. Foto: TT

Partiledarna valspurtar – in i det sista

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan riksdagsvalet gör partiledarna sitt bästa för att vinna över de sista rösterna. Alliansens partiledare kampanjar i samlad front medan de rödgröna partierna spurtar på var sitt håll.

Med bara en dag kvar till valet har många väljare fortfarande inte bestämt sig hur de ska rösta. I Novus sista väljarbarometer inför valet svarar över åtta procent att de är osäkra om hur de ska rösta.

Enligt Novus/TV4 leder de rödgröna med 5,3 procentenheter före Alliansen, ett gap som kan bli svårt att hämta in. Även i Sifos väljarbarometer, publicerad i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, leder de rödgröna med mer än fem procentenheter.

Val 2014

Alliansen partiledare har redan klarat av en blixtvisit i Malmö på lördagsmorgonen. Därefter fortsatte de till Göteborg för ett möte på Centralstationen. Klockan 16.00 i eftermiddag samlas partiledarna för ett gemensamt tal på Norrmalmstorg i Stockholm.

– Nu är många trötta och nu gäller det att fortsätta, vi inspirerar medarbetarna så att de kan fortsätta kämpa, säger Göran Hägglund (KD) till Dagens Nyheter.

Löfven valspurtar i Göteborg

Stefan Löfven valspurtar tillsammans med Margot Wallström i Göteborg i dag. På väg ner till Göteborg fick Löfvens tåg att stanna efter en olycka, och staben tvingades ta taxi från Skövde ner till Göteborg.

– Det är väl en ödets ironi just den här dagen, säger Margot Wallström till Aftonbladet.

”Vill träffa så många som möjligt”

Trots att Allliansen kritiserat de rödgröna för att inte kunna enas har partierna valt att kampanja på varsitt håll i dag.

– Vi går till val som enskilda partier så det är ingenting konstigt med det. Vi fokuserar på att träffa så många väljare som möjligt och då är det effektivt att vi kan vara på så många platser som möjligt, säger Miljöpartiets pressekreterare Anders Wallner.

Håller manifestation för flyktingar

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har hållit torgmöten i Stockholm på förmiddagen. I eftermiddag besöker han Malmö, där han får draghjälp av Johanne Schmidt-Nielsen, ledare för det danska vänsterpartiet Enhedslisten.

– Det känns bra. Jag tror att vi kommer att få en ny regering. Men det kommer att bli jämnt – varenda röst blir viktig och därför kommer vi att kampanja till sista minuten, säger Sjöstedt till TT.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson håller sin valfinal i Skärholmen utanför Stockholm och på Medborgarplatsen i centrala Stockholm i dag. De ska också hålla en manifestation för de människor som drunknat i Medelhavet när de försökt ta sig över till Europa, direkt innan Sverigedemokraterna håller en demonstration på samma plats. Åsa Romson avslutar dagen med att hålla tal i Uppsala.

Åkesson möttes av demonstranter

Jimmie Åkesson möttes av demonstranter när han började sin valspurt i Malmö. Hans tal var svåra att uppfatta i larmet av burop och oljud från åhörarleden, rapporterar SVT Sydnytt, men mötet gick ändå lugnt till. Även Åkesson har under dagen besökt Göteborg, och avslutar valrörelsen på Nytorget på Södermalm.

I kväll är det sedan dags för de två huvudkandidaterna till statsministerposten, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven, att mötas i valets sista duell i TV4.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet