Anne Lundberg ska leda den första stora direktsända valdebatten i SVT. Foto: Catarina Wilson/SVT

Politikerna möts i debatt om jobben

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags för den första stora direktsända valdebatten i SVT. På söndag möts politikerna i en debatt om jobben – direkt från Malmö.

Debatten leds av SVT-programledaren Anne Lundberg och Leo Razzak, social entreprenör. Anne Lundberg hoppas på ”ett rappt, varmt och nyfiket program”.

– Som tittare ska man få reda på de stora skiljelinjerna mellan partierna i jobbfrågan. Jag hoppas att man, när man sett det här programmet, ska förstå skillnaden mellan att lägga sin röst på till exempel Moderaterna, Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna, säger hon.

Jobbdebatten

Utgår från folks problem

Programmet kommer att utgå från möten med tio människor med olika problem eller dilemman från arbetsmarknadspolitiken. Debatten ska vara förankrad bland folket och inte bara handla om sifferkastning mellan de olika blocken, hoppas Anne Lundberg.

– Det finns så många sätt att vrida och vända på siffror. Som tittare kan man inte avgöra vem som har rätt och det blir inte produktivt, säger hon.

Sänds utomhus från Malmö

Valdebatten kommer att sändas utomhus i Västra hamnen i Malmö, inför publik. Platsen passar perfekt för en debatt om jobben, menar Anne Lundberg. Dels har Malmö hög arbetslöshet, inte minst bland de unga, men här finns också ett snabbt växande modernt arbetsliv.  

– SVT i Malmö ligger i Kockums gamla båtvarv, där 6.000 människor arbetade som mest. Nu har man startat framtidens arbetsmarknad i form av mediekluster här. Man skapar jobb inom den digitala revolutionen – men de sysselsätter väldigt få, säger Anne Lundberg.

Valets viktigaste fråga

Och jobbfrågan är valets viktigaste fråga – i alla fall om du frågar debattens programledare.

– Jobben är viktiga ur så otroligt många synpunkter. De berör jämställdhet, integration, plånboksfrågor och vilken framtid vi vill ha, säger Anne Lundberg och fortsätter:

– I Sverige är vi också så oerhört fokuserade på arbete. Den första frågan man får på en fest är ”vad jobbar du med”. Så det handlar inte bara om ekonomi, det handlar också om tillhörighet och om att ha ett sammanhang.

Debatten sänds direkt i SVT1 och SVT Play söndagen den 10 augusti 20.00 – 21.30.

Fakta: De deltar i jobbdebatten

Ali Esbati (V), ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Ylva Johansson (S), talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor

Per Bolund (MP), talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor

Mattias Karlsson (SD), ledamot av arbetsmarknadsutskottet

Annika Qarlsson (C), ledamot av arbetsmarknadsutskottet

Erik Ullenhag (FP), integrationsminister

Andreas Carlsson (KD), ledamot av arbetsmarknadsutskottet

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadsminister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbdebatten

Mer i ämnet