SVT:s vallokalsundersökning för valet till europaparlamentet 2014. Foto: Grafik: SVT

Prognos: FI och SD kommer in – M rasar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SVT:s vallokalsundersökning är de stora vinnarna FI, SD och Miljöpartiet. De stora förlorarna är Moderaterna och Piratpartiet. Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna kommer båda in i Europaparlamentet.

Både FI och SD får 7 procent i prognosen, och kommer in med marginal. Miljöpartiet ökar från 11 procent 2009 till 17,9 procent i årets val enligt Valu, och är därmed näst största parti. På FI:s valvaka möttes prognosen med jubel.

– Vi driver gamla frågor som många har sagt att de ska göra något åt utan att göra det, och det har nog väljarna insett, säger Gudrun Schyman, FI:s partiledare.

Valu

”Vi brukar vara underskattade”

Miljöpartisten och EU-parlamentarikern Isabella Lövin var överväldigad av prognosen för partiet.

– Jag tror att vi har varit tydliga med vad vi faktiskt vill göra i EU, att vi vill använda det som ett verktyg för att påverka klimatet till exempel. Människor förstår nog att det är något konstruktivt, säger hon.

Även Sverigedemokraterna är nöjda med prognosen.

– Det här är den bästa Valun vi har haft och vi brukar vara underskattade i vallokalsundersökningarna, så vi hoppas på mer, säger partiledaren Jimmy Åkesson (SD) till SVT.

Moderaterna rasar

Valets stora förlorare enligt Valu är Moderaterna, som petas ner till tredje största parti, och Piratpartiet som får lämna parlamentet. Moderaterna tappar till 13 procent, partiet fick 18,8 procent vid förra EU-valet.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson kommenterar Valun.

– Det är i linje med de mätningar vi såg i slutet. Det visar att det är tungt att bära regeringsansvar, vi ser det även i Europa, att det är tungt att bära regeringsansvar, säger Kent Persson (M).

Piratpartiet får enligt Valu bara 2,5 procent av rösterna. Vid förra EU-valet fick Piratpartiet 7,1 procent, och partiets toppnamn Christian Engstöm ser i undersökningen ut att tappa sin plats.

– Det är klart att jag är besviken. Vi har hållits utanför medierna på ett närmast totalitärt sätt, och det tydligen det som har fått resultat. Det är FI och SD som har fått mest press, säger han.

FP tappar

Även Folkpartiet tappar, från 13,6 procent 2009 till 9,5 procent i SVT:s vallokalsundersökning.

För Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är läget sedan förra valet för fem år sedan ungefär oförändrat.

Med 23,7 procent hamnade Socialdemokraterna dock strax under sitt resultat i förra EU-valet, som var 24,4 procent. Stämningen på valvakan var därmed inte så hög.

– Det här är tidiga siffror så det är svårt att veta bestämt. Vårt sikte var att komma över 24 procent som vi fick sist. Men det verkar som att en del väljare valt de andra partierna i oppositionen, säger Marita Ulvskog (S).

”Överraskande resultat”

Vänsterpartiet går framåt med 2,4 procent, och ökar i så fall sannolikt med ett mandat.

– Om siffrorna håller i sig är det en fantastisk valframgång. Jag hoppas att vi går fram och det här tyder på det. I så fall skulle jag känna en stor glädje, säger Jonas Sjöstedt (V).

– Spännande och delvis överraskande resultat! De stora partiernas resultat, speciellt Moderaternas, är anmärkningsvärda. Väljarna ville uppenbart se tydlighet. Så det har gynnat MP och FI och SD, säger Socialdemokraternas före detta ledare Mona Sahlin i SVT:s chatt.

Prognosen kan ha felmarginaler

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö påminner om felmarginalerna i vallokalsundersökningen.

”2009 överskattade Valu stödet för FI med nästan 50 procent. Men 7 procent är mycket god marginal.” skriver han på Twitter.

”Valu har alltid tidigare underskattat SD. Baserat på det motsvaras 7 procent av ett valresultat i trakterna 8-9 procent.”

Mandatfördelningen ändras

Socialdemokraterna får, om de här siffrorna står sig efter att rösterna räknats, fem mandat, och tappar därmed ett. Miljöpartiet får fyra mandat, två mer än 2009.

Vänsterpartiet ökar med ett mandat till två, och även nykomlingarna FI och SD får varsitt mandat.

För C och KD är det inga förändringar, båda behåller det mandat man har i dag.

FP tappar ett mandat, och har nu bara ett. Moderaterna tappar, trots den stora minskningen i procent, bara ett mandat. Piratpartiet förlorar de två de i dag har, då de åker ur parlamentet.

8000 väljare tillfrågas

SVT:s vallokalsundersökning är utförd genom att ungefär 8000 väljare utanför ett större antal vallokaler i 90 slumpvis utvalda valdistrikt runt om i landet anonymt får svara hur de röstat. Här kan du läsa mer om SVT:s Valu.

Så här fördelades rösterna i EU-valet utifrån SVT:s vallokalsundersökning:

Vänsterpartiet 8,1 procent

Socialdemokraterna 23,7 procent

Miljöpartiet 17,1 procent

Centerpartiet 6,2 procent

Folkpartiet 9,5 procent

Kristdemokraterna 5,1 procent

Moderaterna 13,0 procent

Piratpartiet 2,5 procent

Sverigedemokraterna 7,0 procent

Feministiskt initiativ 7,0 procent

Övriga 0,8 procent

Det här är Valu

Valu är namnet på Sveriges Televisions Vallokalsundersökningar som sedan 1991 genomförs med väljare utanför vallokaler vid riksdagsval, EU-parlamentsval och folkomröstningar.

Syftet med Valu är tvåfaldigt – att ge underlag för analyser av hur och varför väljare röstar som de gör redan på valkvällen och att göra det möjligt att redovisa en tidig prognos som visar hur valet kan gå.

Valu:s resultat bygger på ett representativt urval av väljare som har röstat. Utanför ett 120-tal röstningslokaler över hela landet får de utvalda väljarna anonymt besvara en enkät med 35-40 frågor. Enkätsvaren och resultaten publiceras sedan samma kväll i SVT:s riksvalvaka.

Redovisningen av resultaten påbörjas först efter det att alla vallokaler har stängt.

Mandatfördelning enligt Valu

  • Socialdemokraterna 5 (-1)
  • Miljöpartiet 4 (+2)
  • Moderaterna 3 (-1)
  • Folkpartiet 2 (-1)
  • Vänsterpartiet 2 (+1)
  • Feministiskt initiativ 1 (+1)
  • Sverigedemokraterna 1 (+1)
  • Centerpartiet 1 (oförändrat)
  • Kristdemokraterna 1 (oförändrat)
  • Piratpartiet 0 (-2)

Förändring jämfört med valet 2009 inom parantes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valu

Mer i ämnet