Prognos missade mest för SD

Uppdaterad
Publicerad

I snitt var avvikelsen mellan SVT:s vallokalsundersökning och valresultatet 0,7 procentenheter. Men för till exempel SD var det mycket större skillnad, 2,4 procentenheter, och för Fi var det en skillnad på 0,9 procentenheter, berättar den undersökningsansvarige Per Näsman vid ett seminarium i Radiohuset i Stockholm om SVT:s vallokalsundersökning.

– Vi ligger bra till, i förhållande till de som presenterar undersökningar inför valet. Vi är inte bäst, det var United Minds, säger Näsman och pratar då om skillnaden mellan undersökning och valresultat.

Vallokalsundersökningarna har gjorts sedan 1991. Den bygger på enkätsvar från 12.909 väljare vid 95 vallokaler och 45 förtidsröstningslokaler.

Invandringsfrågan viktigare

Frågor om flyktingar/invandring har haft större betydelse för valet av parti i år, säger statsvetaren Sören Holmberg vid Valu-seminariet. En tredjedel tycker att frågan har ”mycket stor betydelse”, jämfört med en fjärdedel i de två föregående valen.

– Det här är en förändring som lite grann förklarar framgången för Sverigedemokraterna, säger Sören Holmberg.

En jämförelse mellan olika partier visar att SD-väljarna tyckte flyktingfrågan var viktigast, lag och ordning var nummer två.

– De har en väldigt annorlunda profil jämfört med de övriga partierna, säger Holmberg.

SD:are bestämde sig tidigt

Framför allt gick SD framåt bland äldre, inte bland unga väljare.

Enligt vallokalsundersökningen hade många SD:are bestämt sig i förväg, medan många Fi-röstare bestämde sig sent. 46 procent av Fi-väljarna bestämde sig på valdagen eller sista veckan, säger statsvetaren Sören Holmberg på seminariet.

När det handlar om C-väljarna bestämde sig över hälften på valdagen/sista veckan, vilket talar för en bra valspurt för Lööfs parti.

Jämställdheten mindre het

Även äldreomsorgen har fått något större betydelse, nära hälften av väljarna tyckte att frågan var av ”mycket stor betydelse”, enligt Sören Holmberg.

Denna fråga ligger på fjärde plats för SD:s väljare, påpekar Holmberg. Han kopplar det ökande antalet äldre SD-väljare till dessa siffror.

Minst viktigt för SD-väljare är miljön, på 19:e plats i prio-ordning. Jämställdhet kommer på 18:e plats. Där syns en tydlig motvikt hos Fi, vars väljare tycker att jämställdhet är viktigast, därefter social välfärd och miljö.

Jämställdheten hamnar sammantaget längre ner bland de frågor väljarna har tyckt varit viktigast.

– Det är en av förklaringarna att det inte gick bättre för Fi än det gjorde, säger Holmberg.

Väljarnas viktigaste frågor, med ett enda undantag: ekonomi, ägs av de rödgröna, anser väljarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet