Foto: Jens Falkman

Reaktioner på kögranskningen: ”Det är sinnessjukt”

Uppdaterad
Publicerad

När vår stora sjukvårdsgranskning blev gensvaret enormt i sociala medier och i vårt telefonväkteri. Några fick vänta upp till en timme på att komma fram.

Det svämmade över av människor som blev berörda av cancersjuka Lina Baldenäs historia.

Flödet under hashtaggen #dinröst är redan tidigt levande på twitter och domineras av spontana känsloreaktioner, politisk ilska och personliga kommentarer.

”Det är sinnesjukt att vi inte kan ta hand om de som drabbas av livshotande cancer” skriver @MiaHed.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

”Är chockad över Lina Baldenäs erfarenheter av cancervården. Kunde varit min syster eller din” twittrar Bernt Hed efter att ha sett cancersjuka Lina Baldenäs berätta om sin kamp för att få en operationstid i SVT:s morgonsoffa.

”Min årliga BC kontroll är också försenad. Sådär ett halvår” skriver bla @peepek. ”Cancervården har blivit en klassfråga. Så kan vi inte ha det. Vi behöver byta regering” twittrar Marit S Pettersen.

”Så många som inte tar sitt ansvar”

SVT:s telefonsluss gick också varm hela förmiddagen. En man som lyckades komma fram berättade att hans fru höll på att dö ifrån honom när hon skulle föda deras första barn. Frun har en väldokumenterad benägenhet att blöda mycket och därför lyckade de få beslut om kejsarsnitt.

Ändå var operationsteamet oinformerade om fruns troligen skulle blöda mycket. Under operationen utbröt panik och personalen sprang om varann med blod och plasma. Fru och barn klarade sig och mår nu bra, men döden var bara en hårsmån avlägsen.

– Det är så många inom sjukvården som inte tar sitt ansvar, berättar mannen. Och i efterhand vill man inte stå för de misstag som inträffat. Mannen tror sig veta att läkaren har ändrat i fruns journal i efterhand för att dölja de misstag som begicks.

”Stafettläkarsystemet är förödande”

På #dinrösts Facebooksida handlar flera av inläggen om personalbrist inom vården och hur det drabbar patienterna. ”Inte nog med att stafettläkarna urholkar landstingens ekonomi, för patienter som behöver kontinuerlig läkarkontakt är stafettläkarsystemet förödande. De får sällan eller aldrig träffa samma läkare och patientansvaret med uppföljningar fungerar inte”, menar Karin Sidén Lundmark.

”Fantastisk sjukvård”

Men även vårdpositiva användare delar med sig av sina erfarenheter: ”Innan debatten om sjukvården blir alldeles för ensidig vill jag säga att utifrån min egen erfarenhet så har Sverige en fantastisk sjukvård” skriver Lou Jones.

Fler röster från telefonväkteriet

Anonym:

Kvinna som inte vill framträda av rädsla att hon ska få sämre vård: “Jag har haft bröstcancer. Eftervården är riktigt dålig. Man får mer vård om man har ont i halsen än om man har cancer”

Nyexaminerad underläkare:

“Jag är chockad över tystnadskulturen inom sjukvården. Ingen läkare berättar hur det är. Jag går hem och gråter efter ett pass på akuten”

Arne, Stockholm

Hade fått ett epileptiskt anfall. Två läkare dividerade över huvudet på honom huruvida de skulle röntga eller inte: “Han trodde nog inte att jag hörde när han kläcker ur sig att han inte tycker att jag ska röntgas för det är så dyrt. Man häpnar! Som tur är insisterade hans kollega på det motsatta. Det visade sig att jag hade en hjärntumör”

Birgitta, Sundsvall

“Min gamla moster låg i två och en halv vecka med brutet ben. Hon hade ett stort blåmärke och hade jätteont. Hon fick amputera benet.”

Jonas, Stockholm

Remicade är ett dyrt läkemedel som är till stor hjälp för människor med Crohns sjukdom. Godkänt i Stockholms läns landsting men har du otur att bo i Östergötland så får du ta Cortison istället med svåra biverkningar som blödande ändtarm och ligga med dropp på sjukhus.

Annika, Filipstad.

“Alla är stressade och ingen lyssnar. Jag har fått fick fel diagnos och akuta problem därför att jag fick träffa olika läkare och ingen tog ansvar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet