Regeringen vill ha skärpta straff för dataintrång

Publicerad

Regeringen vill skärpa lagen om dataintrång och kommer i dag i en lagrådsremiss föreslå att höja maxstraffet från två till sex års fängelse.

Att söka och få tag på information och använda sig av datorer har blivit vardag för oss, men samtidigt har samhället också blivit mycket mer sårbara när det gäller känsliga uppgifter. Regeringen vill därför skärpa straffen för dataintrång.

– De regler vi har i dag är ganska gamla och därför finns det skäl att skärpa straffet. Vi vill införa ”grovt dataintrång” i straffskalan, vilket inte finns nu, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SVT.

”Kraftigt lyft från dagens lag”

Flera företag, myndigheter och banker har drabbats av allvarliga dataintrång de senaste åren. Syftet är att störa ett budskap på en hemsida eller komma över hemliga information, till exempel bank eller kreditkortsuppgifter.

Bland de som drabbats av allvarliga intrång finns bland annat Skatteverket och Kronofogdemyndigheten, och där kom hackarna bland annat åt skyddade personuppgifter.

Men trots det allvarliga brottet blev domen blev bara ett års fängelse.

Hur ska straffen skärpas anser ni?

– Dels är det så att man kommer att göra en bedömning om hur allvarligt intrånget är och vilken skada det innebär. När man gör den prövningen och gör bedömningen att brottet är ett ”grovt intrång” så handlar om en straffskala från lägst sex månaders fängelse till högst sex års fängelse och det är ett kraftigt lyft jämfört med dagens lag där det högsta straffet är 2 års fängelse.

Den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer