Reinfeldt: Ett mycket allvarligt läge

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gästade SVT:s Agenda för att prata om Alliansens kris.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försökte i Agenda svara på frågan hur man ska vinna tillbaka väljarnas stöd som, om man får tro opinionssiffrorna, sviktar betänkligt.

Skolan nyckelområde

Han började med att peka på vad man vill göra i skolan:

Val 2014

– Vi har nu en tid när vi ska förbereda ett valmanifest. Vi vill göra mer när det gäller att rätta till kunskapsproblemen i den svenska skolan med sexårig skolstart och mindre klasser, mer matematikundervisning.

Spelar på oppositionens oenighet

Reinfeldt kom också snabbt in på Miljöpartiet som efter framgångarna i EU-parlamentsvalet håller en allt högre profil i frågor som kan bli stötestenar i samarbetet med Socialdemokraterna:

– Vi går mot ett riksdagsval där vi kanske får åtta eller nio riksdagspartier och det finns bara de fyra partierna i alliansen som förbereder sig tillsammans. Vi har just lyssnat på ett miljöparti som på kongressen lovar kärnkraftsavveckling och att bekämpa tillväxt, någon står med en skylt och säger nu blir det en feministisk revolution och jag vet inte riktigt hur det kommer att drabba och påverka människor i Sverige. Men det är alldeles uppenbart att de förbereder sig inte tillsammans med andra partier. De är alltså oförberedda och det är oklart och alliansen är motsatsen till detta, sade han.

”Ett mycket allvarligt läge”

Fredrik Reinfeldt kommenterade också Alliansens tuffa läge i opinionsundersökningarna:

– Det är ett mycket allvarligt läge och med ett sådant valresultat så kan alliansen inte fortsätta och då blir det en annan majoritet, lite oklart vad det är för majoritet, vilka partier den innehåller och vilken politik den ska föra, konstaterade Reinfeldt.

Och Reinfeldt ville gärna fortsätta att prata om oppositionens politik snarare än att svara på vilka svar Alliansen har för att möta läget i opinionen.

– Det verkar innebära att det blir dyrare med transporter, att det blir svårare att bedriva industriverksamhet i stora delar av Sverige eftersom valfriheten kommer att begränsas, skatter kommer att höjas, sade han.

”Viktigt att ta in detta”

Till sist konstaterade Reinfeldt dock apropå opinionsläget att ”det är viktigt att ta in detta och inte låtsas att det ser annorlunda ut än vad det gör”.

Han sade också att Alliansen jobblinje fortsatt har hög prioritet i arbetet med att vinna väljarnas förnyade förtroende:

– Vi har mer kvar att göra när det gäller jobben framförallt. Vi hade ju ett läge där de som var förtidspensionerade under Socialdemokraternas tid vid makten nu söker jobb, och de som sökte jobb under Socialdemokraternas tid vid makten har nu sedan länge fått jobb och med mycket bra löneökningar, sade han.

– Det vi nu ser framför oss är att vi har grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden som behöver ytterligare insatser. Vi har byggt ut den typen av insatser med nystartsjobb och särskilt anställningsstöd, men det behövs mer för att sänka trösklar för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden och där har vi mera kvar att göra, fortsatte Reinfeldt.

Regeringsdugligheten strategi för Alliansen

Fredrik Reinfeldt fick också frågan om han delar Timbrochefen Markus Uvells analys att väljarna visserligen kanske tycker att Alliansen gjort ett bra jobb, men att man nu inte längre har några politiska visioner och mål – en analys han inte oväntat tog avstånd från.

– Jag tror att man underskattar hur svår uppgiften är att hålla ordning på de offentliga finanserna. Ingen synes vara helt intresserad av ekonomi förrän det smäller och man åker ner i diket och då pratar alla bara om det. Runt om i Europa så är det vad man pratar om. Vi har skött ekonomin så till den milda grad att människor känner mindre oro, sade Fredrik Reinfeldt.

Han konstaterade också att frågan om att ta ansvar för statens finanser har betytt olika saker vid olika tidpunkter och att man därför inte kan säga att regeringen använder samma argument hela tiden för att vinna väljarnas förtroende.

Reinfeldt lovar att inte få valfeber

När Reinfeldt upprepade gånger fick frågan om vilken planen är inför höstens riksdagsval, återupprepade han flera av de tidigare satsningar han nämnt:

– Ja planen är just detta, att genomföra att vi ska få bättre skolresultat, fler jobb, och att vi ska få fler bostäder byggda, till exempel, sade han och tillade att detta är nya förslag som inte är genomförda.

Han lovade också att inte ändra inriktning inför valet oavsett hur siffrorna ser ut i opinionsmätningarna:

– Jag lovar svenska folket att inte få valfeber. De kommer att konstatera att vi håller ordning på våra förslag, vi ska arbeta ihop dem i vår allians, vi lovar inte mer än vad vi klarar och vad offentliga finanser tål. Sedan kommer jag att hålla den linjen över valdagen och sedan får andra lova för mycket. Då vet jag till slut var det landar och jag har sett det i land efter land, sade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet