”Reinfeldt avgick för tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Det hade varit bättre för Sverige om Reinfeldt inte hade avgått på valnatten, utan suttit kvar på statsministerposten ett halvår. Det menar två före detta partitoppar, Maud Olofsson och Ulf Adelsohn.

Statsminister Fredrik Reinfeldt begick ett misstag när han avgick på valnatten och därmed gjorde Stefan Löfven till det enda statsministeralternativet. Det menar flera tidigare partiledare, bland annat före detta Centerpartiledaren Maud Olofsson.

– Jag var väldigt överraskad över att han avgick på valnatten för jag tror att vi hade mått bra av att ha Fredrik Reinfeldt kvar i selen. Jag tror att han avgick eftersom han inte ville skapa en situation där folk skulle börja kräva hans avgång, säger Maud Olofsson i Gomorron Sverige och fortsätter:

Läget efter valet 2014

– Men i grunden hade det varit väldigt bra att ha en statsminister som Reinfeldt, för vi vet inte vart det här tar vägen.

”Har ställt Sverige utan alternativ”

Hennes kritik mot Reinfeldts timing delas av bland annat förre M-ledaren Ulf Adelsohn.

”Om nu Löfven misslyckas med att bilda regering, till vem ska talmannen då vända sig? Någon annan alliansledare med fem sex procents valunderlag? Till någon annan moderat? Fredrik Reinfeldt har ställt Sverige utan alternativ trots att vi fått en riksdag utan rödgrön majoritet”, skriver Adelsohn i DN Debatt.

S borde samarbeta med M

Före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg tycker att Löfven gör ett misstag som sträcker ut handen mot Folkpartiet, som gjort sitt sämsta val någonsin och blivit av med var fjärde väljare. Han pekar istället ut Moderaterna som Löfvens naturliga samarbetspartner.

– I det här unikt svåra läget som vi befinner oss i hade det varit naturligt om Löfven hade gått till Reinfeldt och diskuterat möjligheten om att de skulle göra upp. I unika lägen måste man hitta unika lösningar. En majoritetsregering är enda sättet att isolera Sverigedemokraterna, säger han.

Låt Alliansen sitta kvar

En annan lösning är att låta Alliansen sitta kvar och ta stöd av Miljöpartiet, menar Maud Olofsson.

– När man säger ”tänka utanför boxen” måste man tänka i båda riktningarna. Nu gäller det att skapa majoritet i riksdagen, säger hon.

Fakta: S och MP behöver stöd

* S och MP har gemensamt 113+24 mandat, alltså 137 mandat.

* Därmed saknas 38 mandat för att nå de 175 mandat som krävs för att ha majoritet i riksdagen.

* Även om S och MP får stöd av V med 21 mandat når man fortfarande bara upp till 158 mandat.

* För att få majoritet för sina förslag i riksdagen krävs att ytterligare ett parti med minst 17 mandat stödjer den rödgröna regeringen.

* Alliansen har sammanlagt 142 mandat, varav FP har 19, KD 17, C 22 och M 84 mandat.

* SD har 49 mandat.

* För att Stefan Löfven ska bli godkänd som statsminister i riksdagen får han inte ha 175 eller fler nej-röster emot sig.

* För att Löfven ska få igenom en budgetproposition krävs att SD och Allianspartierna inte röstar på samma budgetmotion.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet