Foto: TT

Reinfeldt i ordstrid med KI om skattehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt ställer sig helt avvisande till tanken på skattehöjningar kring 100 miljarder, som Konjunkturinstitutet fört fram. Men KI står på sig.

Institutet har lagt fram beräkningar, presenterade i SVT:s Agenda i söndags, som pekar på att skattehöjningar i storleksordningen 100 miljarder krävs för att klara välfärden. Men Reinfeldt säger nej.

– Det skulle försämra vår konkurrenskraft, hota jobben och leda till massiva folkliga protester, sade Reinfeldt i SR:s partiledarutfrågning i P1.

”Borgs höjningar räcker”

Enligt Reinfeldt räcker det med de 25 miljarder kronor i intäktsförstärkningar som finansminister Anders Borg nyligen aviserat fram till 2018 för att nå överskottsmålet på 1 procent.

Konjunkturinstitutet vidhåller dock sin uppfattning.

– Det vi visar i vår prognos är att med de här skattehöjningarna så når vi tillbaka till det skattetryck vi hade 2009—2010. Var det möjligt då så borde det inte vara omöjligt att genomföra det nu, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson om Reinfeldts uttalande.

– Sedan är det naturligtvis upp till folket att bestämma, om man vill ha högre skatter och bibehållet välfärdssystem, eller om man kan tänka sig sämre välfärd och lägre skatter.

KI: Skattehöjningar naturliga

När konjunkturen nu förbättras är det ”helt naturligt” att man också höjer skatterna för att förstärka statens finanser, anser Hansson.

– Vill man vara aktiv i finanspolitiken och stimulera i lågkonjunktur, vilket vi tycker är bra, så måste man också vara åtstramande när konjunkturen förbättras.

Han konstaterar att finansminister Anders Borg, i och med de senaste förslagen om skattehöjningar på 25 miljarder, ”lite är inne på samma linje” som KI. Den stora skillnaden i bedömningarna beror, enligt Hansson, på att regeringen har en mer optimistisk syn på den varaktiga nivån på BNP och skatteintäkter och samtidigt tror på en ”orealistiskt svag utveckling” för den offentliga konsumtionen.

– Med våra prognoser är det väldigt svårt att undvika skattehöjningar om man ska nå överskottsmålet.

En ”joker” i sammanhanget är nivån på överskottsmålet, som ju är möjlig att ändra, tillägger han.

– Vi behöver inte ha ett överskottsmål på 1 procent av BNP. Riksdagen kan sänka det målet, eller höja det för den delen. Det klarar vi av.

Reinfeldt vidhåller

Statsministern ser dock ingen anledning att ändra uppfattning i frågan.

– Vi lever i en global verklighet där Sverige måste hålla uppe och förbättra sin konkurrenskraft för att säkra att jobb, tillverkningar och investeringar kommer till Sverige, säger Reinfeldt till TT.

– Det är inte förenligt med den typ av massiva skattehöjningar som föreslås av KI, fortsätter han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.