Foto: TT

KU om Nuon-granskningen: Det tunga ansvaret ligger på Olofsson

Uppdaterad
Publicerad

Vid en presskonferens presenterade konstitutionsutskottet sin kritik efter granskningen av regeringens agerande i samband med Nuon-affären. KU kunde inte enas om en gemensam skrivning.

Majoriteten i KU, bestående av S, MP, V och SD, skriver i sitt betänkande att det förekommit brister både i kommunikation och i tillämpningen av regelverket för kommunikation inom regeringen och regeringskansliet. Utskottet anser att statsministern har det övergripande ansvaret för att beredningsprocesserna, informationen och kommunikationen fungerar.

KU kritiserar Maud Olofsson för brister i Näringsdepartementets och Finansdepartementets gemensamma beredning av ställningstagandet till köpet av Nuon, den interna informationen samt dokumentationen i samband med regeringens hantering av köpet.

Vattenfalls Nuon-köp

– Vi har haft svårt att få människor att svara på våra frågor, men tycker nu att vi har ett hyfsat underlag, inleder KU:s ordförande Peter Eriksson, Miljöpartiet.

Enligt Eriksson har det dock uppstått en brist i och med att Maud Olofsson och hennes närmaste medarbetare inte låtit sig frågas ut.

– De har försvårat ärendets granskning. Vi har därför i enighet beslutat att göra en utredning av statsrådens skyldighet att medverka i KU:s utredningar.

Går inte att avgöra vem som har rätt

KU konstaterar att det finns olika syn på om ställningstagandet till köpet av Nuon bereddes gemensamt av Näringsdepartementet och Finansdepartementet. Det finns ingen dokumentation som visar att man har följt reglerna om att informera Statsrådsberedningen i frågan.

– Statsministern säger att han inte har fått någon information i det här ärendet, men det finns en notering av att statsråden ska ha informerats av Maud Olofsson. Vi kan inte slutgiltigt avgöra vem som har rätt i den här frågan, säger Peter Eriksson.

– Det finns en rad ytterligare problem med beredningsprocessen. Det finns till exempel krav på att det ska göras en gemensam beredning, men det finns ingen dokumentation som styrker att en sådan har avslutats. KU kritiserar Maud Olofsson för detta.

Eftersom tillämpningen av reglerna därmed inte varit korrekta fick Maud Olofsson därför inte det mandat hon behövde för att ta beslut om om affären, menar Peter Eriksson.

– Statsministern har ett övergripande ansvar för att kommunikation och beredning fungerar som den ska. Kommunikationen har fungerat dåligt i regeringskansliet och inom regeringen. Det tycker vi visar att det finns skäl att se över hur dialog och samtal fungerar inom regeringen och regeringskansliet. Det är det viktigaste att framhålla i den frågan.

– Det slutgiltiga ansvaret i det här enskilda fallet hamnar på (dåvarande) näringsminister Maud Olofsson.

”Köpet var inte kontroversiellt”

Vice ordförande Per Bill, Moderaterna, säger att det är viktigt att komma ihåg att köpet av Nuon inte var, som han säger, ”särskilt kontroversiellt när det genomfördes”.

– Socialdemokraterna välkomnade Vattenfalls köp av Nuon. Nu fem år senare har det hänt väldigt mycket på energimarknaden. Bara V och MP var emot köpet, säger Per Bill.

Angående formuleringarna om statsministerns ansvar, där KU inte kunde enas om en gemensam skrivning, säger Bill:

– Statsministern har ett ansvar för att det finns tydliga riktlinjer och rutiner. Men ingenstans har KU tidigare påpekat att det finns ett ansvar utanför detta. Sådana riktlinjer och rutiner fanns i det här fallet.

– I stort sett varje år har det uppstått brister i hur rutinerna efterlevs. Därför blir jag så besviken att vi börjar glida mot en annan praxis där statsministern ska ha ett övergripande ansvar för att kommunikationen fungerar. Det är på grund av valfeber, säger Per Bill.

– Däremot ska det inte finnas någon tvekan om att gemensamhetsberedningen har avslutats i laga ordning. Att det inte kan fastslås att så är fallet är den största bristen i det här fallet, säger Per Bill.

Olofssons frånvaro riskabel

Björn von Sydow, Socialdemokraterna, trycker på vikten av att även tidigare statsråd infinner sig till KU:s utfrågningar.

– Det finns en praxis sedan drygt 30 år att tidigare statsråd infinner sig till utfrågningar i KU. Därför är det allvarligt att Maud Olofsson inte gjorde det, och det finns en risk att man kommer att hänvisa till det i framtiden, säger Björn von Sydow.

Statsministerna har ett tydligt ansvar för hur reglerna för kommunikation inom regeringen och regeringskansliet efterlevs, menar von Sydow.

– I det alternativ som regeringspartierna företräder finns inte avsnittet om statsministerns ansvar med, säger han.

Von Sydow nekar till Per Bills anklagelse om att det skulle ligga partipolitik bakom att majoriteten ville ha med formuleringen om statsministerns ansvar.

– Det har inte funnits några valpolitiska febervågor i mitt arbete. Det är mycket betydelsefullt, säger han.

”Litade på stöd från SD”

Folkpartiledamoten Karin Granbom Ellison vill dock inte släppa den tråden, utan framför även hon en misstanke om politiska baktankar.

– Vi har kunnat enas om mycket, men det har kommit in politiska inslag i ärendet som rör Nuon. Det har funnits en politisk strävan att få med kritiken mot statsministern. Majoritetstexten är så dunkel att det måste ha funnits andra motiv utöver att utreda var bristerna fanns, säger Karin Granbom Ellison.

– S, V och MP har kunnat skruva upp tonläget eftersom de har kunnat lita på stöd av Sverigedemokraterna.

Centerpartiets Per-Ingvar Johnsson anser att bristerna i beredningen inte har påverkat själva beslutet om Vattenfalls köp av Nuon.

– Bristerna i beredningen har överdrivits, men det har funnits brister och det är ingen tvekan om att Maud Olofssson är ansvarig. Men jag kan inte se att de har påverkat beslutet om Vattenfalls köp av Nuon, säger han.

”Som att skjuta på sittande fågel”

Jonas Åkerlund, Sverigedemokraterna, hade inget att tillägga.

– Jag håller med om det Peter Eriksson och Björn von Sydow har sagt. Det finns inte mycket att tillägga. Det vore som att skjuta på en sittande fågel, säger Jonas Åkerlund.

Mia Sydow Mölleby, Vänsterpartiet, tycker att regeringsledamöternas utelämnande av texten om statsministerns ansvar är orimlig, och drar en parallell till skolans värld.

– Det är faktiskt statsministerns ansvar att kommunikationen fungerar. Tänk om man skulle säga att det är lärarnas ansvar om kommunikationen i skolan inte fungerar. Det är ju solkart att det ansvaret ligger på rektorn, säger Mia Sydow Mölleby.

Kristdemokraternas Tuve Skånberg, slutligen, återknyter till kritiken mot oppositionen för att ha politiserat KU-arbetet.

– Vi har ansträngt oss att inte politisera den här processen. Så sent som i går kväll trodde jag att vi skulle kunna vara eniga. Men så föll det på punkten om kritik mot statsministern. Det här är ett helt nytt sätt att lasta statsministern för en enskild missbedömning, säger Tuve Skånberg.

– Det är tydligt att oppositionen är lite för nära valet. Jag beklagar det.

KU:s kritik

KU kritiserar Maud Olofsson för brister i Näringsdepartementets och Finansdepartementets gemensamma beredning av ställningstagandet till köpet av Nuon, den interna informationen samt dokumentationen i samband med regeringens hantering av köpet.

Statsministern har i KU uppgett att han vid tidpunkten för köpet inte fått information. Samtidigt finns en promemoria från näringsdepartementet där det uppges att partiledarna informerats.

”KU konstaterar att båda uppgifterna inte kan vara korrekta”.

Utskottet anser därför att statsministern har det övergripande ansvaret för att beredningsprocesserna, informationen och kommunikationen inom regeringen och regeringskansliet fungerar.

De fyra borgerliga partierna i KU reserverar sig den formuleringen, och konstaterar i sin reservation att det förekommit brister i beredningsprocessen och den gemensamma beredningen, men enligt de borgerliga är det ansvarigt statsråd, Maud Olofsson, som bär ansvaret för detta.

Med anledning av att Maud Olofsson vägrade att komma till KU:s utfrågning, konstaterar majoriteten i utskottet att utskottet kommer att utvärdera om frågan om före detta ministrars medverkan i utskottet ska regleras. Även de borgerliga partierna i utskottet står bakom detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet