Statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuades i Agenda.

Reinfeldt vill inte göra ”klassiskt misstag”

Uppdaterad
Publicerad

För några dagar sedan meddelade regeringen att tiden för skattesänkningar är förbi och att det nu är dags att höja skatterna istället. I Agenda intervjuades statsminister Fredrik Reinfeldt om förändringen i den ekonomisk politiken.

För bara några månader sedan var det strid i riksdagen om regeringens skattesänkningar men nu är det annat ljud i skällan.

– Svensk ekonomi förändras. Förra året var tillväxten under en procent, i år två och en halv och nästa år förmodligen tre och en halv, sade Fredrik Reinfeldt.

Enligt statsministern kan Sveriges ekonomi växa med 140 miljarder kronor nästa år.

Han menade att man förr ofta gjort misstaget att ligga kvar med stimulanser när ekonomin klarar sig bättre själv.

– Det riskerar att driva på inflation vilket leder till flaskhalsar och arbetskraftsbrist men det är också så att man missar att bygga upp skyddsvallar och muskler som vi behöver för att möta nästa lågkonjunktur och finanskris, sade Fredrik Reinfeldt och framhöll att regeringen på detta sätt markerar att det skett ett ”omslag” i ekonomin.

Krona för krona

– Vi säger också att om man vill göra något ytterligare så måste man finansiera det krona för krona.

Frågan är om det inte är svårt för många att hänga med i den här omsvängningen. Skattesänkningar och jobbskatteavdrag har ju varit starkt förknippat med alliansregeringens politik för att skapa jobb.

Nu säger finansministern att det sannolikt inte kan bli några skattesänkningar under hela kommande mandatperiod trots att arbetslösheten ligger på omkring åtta procent.

Enligt Fredrik Reinfeldt behövs inte jobbskatteavdraget nu ”på samma sätt” för att stimulera ekonomin.

– Det har varit rätt politik men att ha ordning i svensk ekonomi är överordnat allt annat. Att ta ansvar också när ekonomin skiftar.

Klassiskt misstag

– Nu är vi vid den punkt då man klassiskt gör de största misstagen i politiken. Man fortsätter stimulera trots att farten ökar av sig självt i ekonomin, sade statsministern.

Se hela intervjun med Fredrik Reinfeldt genom att klicka här!    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.