Foto: TT

Rekordlågt stöd för Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet trillar åter ur riksdagen enligt DN/Ipsos januarimätning. Det får 3,1 procent av väljarstödet.

Det är elfte gången sedan förra valet som partiet ligger under riksdagsspärren. Trots ett rekordlågt väljarstöd tror Centerpartiet på ett bättre val än 2010.

– Det är klart att det är väldigt dåliga siffror, jag tar de frågorna på allvar, säger Annie Lööf (C) till Sveriges Radios program P1-Morgon.

Anledningen till de dåliga siffrorna i början av valåret är att Centern historiskt är bättre på spurt, säger Annie Lööf.

– Tittar man historiskt är vi inte så duktiga under träning, vi ligger på låga siffror under mellanvalsperioder. Men vi är riktigt duktiga på att spurta.

Samtidigt säger hon att de måste bli tydligare med hur Centerpartiets politik ser ut.

– Förutom att vara tydliga behöver vi presentera förslag som människor attraheras av.

Talade under kommundagarna

Annie Lööf talade tidigare i dag under partiets kommundagar i Malmö. Hon gick inte in närmare på de dåliga siffrorna men sade att det ”naturligtvis är tråkigt” att partiet förlorat medlemmar. Partiledaren drog ner den senaste mätningen genom att säga att hälften av väljarna inte bestämmer sig förrän veckor innan valdagen.

– Oppositionen har mentalt börjat inreda rummen på Rosenbad. De kan glömma det. Vi ska öka vårt stöd i september och bli omvalda.

Centerpartiet kommer att hålla fast vid privata alternativ i välfärden, sade Annie Lööf, och lade till att hon är ”vansinnigt trött” på att höra att hon slåss för vinster i välfärden. Partiledaren passade även på att attackera S-ledaren Stefan Löfven vad gäller hans syn i invandringsfrågan.

– Med Jimmie Åkesson i den ena handen och Jonas Sjöstedt i den andra vandrar han in i 2014 års valrörelse.

Sämst på 35 år

Om det var val i dag skulle bara 3,1 procent rösta på Centern. Det är den sämsta siffran partiet fått sedan mätningarna inleddes för 35 år sedan, skriver Dagens Nyheter.

– Det är inga roliga siffror i dagens mätning. Nu måste vi jobba stenhårt och verkligen visa vad vi i Centerpartiet står för, säger Arthursson

Även KD hamnar utanför riksdagen. Det betyder att S ensamt är större än de två återstående allianspartierna. Vinnare är också Vänsterpartiet som ökar med 2,1 procentenheter till 9,1 procent.

Både uppgången för V och nedgången för C är statistiskt säkerställda.

Så stort stöd får partierna i mätningen i procent:

  • S  34,0  +1,2
  • V  9,1  +2,1
  • MP  9,9  -0,7
  • C  3,1  -1,7
  • FP  6,4  +0,9
  • M  25,0  -0,1
  • KD  3,4  -0,4
  • SD  7,3  -0,9

Rödgröna har tillsammans 53,1 %

Alliansen har 37,9 %

Mätningen är baserad på 2 259 telefonintervjuer under perioden 9-28 januari.

Källa: Ipsos/DN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.