SVT:s reporter Marja Grill och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) efter en intervju. Foto: Bengt Jägerskog

Reportern om M-dokumentären

Uppdaterad
Publicerad

Fem frågor till Marja Grill om nyhetsdokumentären ”Moderaterna – Vi gjorde vad vi lovade”

1. Hur länge har ni jobbat med filmen?

– Jag och fotograf Bengt Jägerskog har följt partiet då och då, vid sidan om våra huvudsakliga jobb på nyheterna, under den här mandatperioden, alltså nästan fyra år.

SVT:s dokumentär om Moderaterna

2. Fick ni följa med mycket bakom kulisserna?

– Nej. Vi hade ingen extra access till partiföreträdare eller partiledningen, utan vi fick beskedet att de är ett så öppet parti att de inte behöver vara mer öppna. Vi var på partistämmor, partievenemang, pressresor, presskonferenser och seminarier i Almedalen, sådant som är öppet för alla journalister. Men eftersom vi är ett stort företag så har vi kollegor på alla nyhetsprogram som följt partiledningen på olika event, även när jag eller Bengt inte har kunnat vara med, så har vi ändå fått en bra bild tycker jag. Vi hade aldrig kunnat göra detta lika bra utan alla duktiga fotografer och reportrar på nyheterna.

3. Hur valde ni vilka ämnen som ni har med?

– Jobben, välfärden och försvaret är de tre frågor som partiets företrädare själva pekar på när man frågar dem vilka frågor som är viktigast för partiet. Dessutom är det områden där det har skett intressanta förändringar under den här mandatperioden.

4. Hur valde ni vilka personer som är med?

– Det är de som vi tyckte berättade mest om hurdant partiet är, var det kom ifrån och vart det är på väg inom de här sakområdena som har avgjort. Vi har också följt partiaktiva inom kommun, landsting och EU-parlament som inte kom med så mycket som jag hade hoppats, men det beror enbart på att jag inte hade fler minuter än 58 att skildra en så här lång tidsperiod på. Några av dem fick vi berätta om i webbexklusiva avsnitt istället, titta gärna på dem.

5. Varför finns inte andra viktiga ämnen, som integration, miljö eller kulturpolitik med?

– Mitt första manus hade femton kapitel, och hade blivit över två timmar långt, så det var svårt att välja bort, men det var som sagt så att vi till slut fick koka ner det till de allra allra viktigaste områdena för moderaterna som parti: hur de klarar jobben, skola och omsorg och frågan om försvaret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT:s dokumentär om Moderaterna

Mer i ämnet