Foto: Grafik: Måns Båth

Riksdagskandidaterna gör vänstersväng

Uppdaterad
Publicerad

En allt större andel av riksdagskandidaterna placerar sig själva till vänster på den politiska skalan. Det visar en jämförelse mellan SVT:s Valkompass i år och den som gjordes förra valet.

Det blåser åt vänster bland riksdagskandidaterna. En titt på svaren i SVT:s Valkompass visar att 36 procent av kandidaterna som svarat anser sig stå till vänster på den politiska skalan. En ökning från förra valet då den andelen var 31 procent.

Samtidigt har andelen som placerar sig till höger minskat från 41 procent till 36 procent.

Val 2014

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson är inte förvånad över resultatet.

– Det är ju rimligt med tanke på att vi vet att väljarna i allmänhet sedan 2010 har flyttat sig åt vänster. Riksdagskandidaterna är människor och människor har i allmänhet gått åt vänster.

”Definitivt en mojnande högervind”

Han påpekar att både SVT:s vallokalsundersökning efter EU-valet och SOM-institutets undersökningar visar att väljarna drar till vänster. Men det är för tidigt att prata om någon klar vänstervind tycker Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det är definitivt en mojnande högervind och kanske en begynnande vänstervind. Jag blir inte förvånad om vallokalsundersökningar kommer att visa på samma tendens vid riksdagsvalet.

Vid en jämförelse av enskilda kandidaters svar ser man att flest personer har förflyttat sig på högersidan. Flest har gått från ”klart till höger” till ”något till höger” och från ”något till höger” till mitten.

”Känner mig som en vänsterpolitiker”

En av dem som ändrat sin placering på skalan mellan valen är landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Vid förra valet placerade han sig ”något till höger” i år placerar han sig i mitten. Han tycker dock inte att han har tagit ett kliv till vänster i sina åsikter.

– Nej det har jag inte, jag känner mig trygg i mina centerpartistiska värderingar.

Mattias Ottosson, ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse och har i år placerat sig ”klart till vänster”, 2010 placerade han sig däremot som ”något åt höger”.

– Jag känner mig som en vänsterpolitiker i svensk politik. Men jag upplever att jag egentligen ligger på samma ställe nu som då.

Svaren i Valkompassen

I SVT:s Valkompass ställdes frågan: Var någonstans skulle du placera dig själv på en politisk vänster – högerskala?

Totalt 2.747 kandidater från de tio största partierna fyllde i något svar på frågan inför valet 2010. Inför årets val fyllde 1.854 kandidater i ett svar.

I år svarade 36 procent  av riksdagskandidaterna att svara att de står ”något till vänster” eller ”klart till vänster”. Motsvarande siffra 2010 var 31 procent.

36 procent av kandidaterna svarade i år att de står ”något till höger” eller ”klart till höger”. Motsvarande siffra 2010 var 41 procent.

Andelen som placerar sig i mitten är i år 26 procent. 2010 var motsvarande siffra 23 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet