SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson: Risk för rödgrön kannibalisering

Publicerad

Jublande socialdemokrater hörde på första maj partiledaren Stefan Löfven tala om satsningar pånya bostäder, om feminism och om Olof Palmes utrikespolitik. Talet var kryddat med traditionella socialdemokratiska värdeord, men mitt i euforin på Norra Bantorget i Stockholm påminde sig nog en och annan partiaktivist om att partiet står och stampar i opinionen.

Det efterlängtade lyftet i opinionen, som så många socialdemokrater drömmer om, har ännu inte blivit av. I stället är det framför allt Vänsterpartiet som stormar fram bland väljarna. Förklaringen är partiets krav att förbjuda vinster i välfärden. Denna politik bär frukt i opinionen och innebär att partiet just nu dränerar Socialdemokraternas vänsterflank på väljare.

Vinster ska förbjudas

Sjöstedt är tydlig med att vinsterna ska förbjudas. Socialdemokraterna försöker driva en kompromisslinje där man visserligen är emot vinsterna, men de facto inte vill förbjuda dem. Det här har uppenbart gynnat Vänsterpartiet. Socialdemokratiska valstrateger har varit medvetna om denna risk, men tycks stå handfallna när Vänsterpartiets uppgång nu fortsätter samtidigt som Socialdemokraterna ser ut att ha nått ett osynligt tak i opinionen.

Ju större Vänsterpartiet blir i höstens val, desto svårare blir det för Löfven att hålla dem utanför en eventuell rödgrön regering. Ju större Vänsterpartiet blir, desto svårare blir det också för Löfven att hålla distans till dem i valrörelsen, vilket partiet gärna vill för att inte skrämma bort viktiga medelklassväljare.

Schyman ett hot mot S

Men Socialdemokraterna hotas just nu inte bara av Vänsterpartiets vinstkritiska hållning utan också av Gudrun Schymans Feministiskt initiativ. Opinionsmätningar visar att Schyman kan ha en ny rörelse på gång inför valet. Några säkra slutsatser kan inte dras ännu, men osäkerheten växer i Socialdemokraterna att feministväljarna i stället ska lockas av Schymans lockrop.

Så även om socialdemokrater i dag gärna pratar om de rödgröna partiernas kraftiga övertag i opinionen och om alliansregeringens till synes hopplösa läge, finns en påtaglig oro att rödgrön kannibalisering ytterst kommer att drabba Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Första maj 2014

Mer i ämnet