Foto: TT

Rödgröna ense om välfärdsvinster

Uppdaterad
Publicerad
Nu har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om vilka regler som ska gälla kring vinster i välfärden. Överenskommelsen går ut på att vinster i välfärden i huvudsak ska återinvesteras i verksamheten.

Statsminister Stefan Löfven sade vid presskonferensen att överenskommelsen med Vänsterpartiet innebär att vi nu får en välfärd utan vinstjakt.

Vänsterpartiets två representanter på presskonferensen, partiledaren Jonas Sjöstedt och ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson var båda nöjda med beskedet.

– Jag är väldigt glad över överenskommelsen, den har ett tydligt mål, tydliga verktyg, för att få en välfärd utan vinstintresse. Syftet är tydligt, skattemedel ska gå dit de är avsedda, överskott ska återinvesteras, säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.

”Smått historisk dag”

Ulla Andersson beskrev dagen som ”smått historisk”.

– Nu kommer ingen längre att kunna berika sig på mormors omsorg eller barnens utbildning, sade hon.

Enligt Ulla Andersson innebär överenskommelsen att överskott i huvudsak ska återinvesteras i verksamheten.

– Insatt kapital och låg ränta på den samma behöver inte återinvesteras, säger hon.

Kommer få problem i riksdagen

SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein tycker att Socialdemokraterna har fått gå med på mycket för att få med Vänsterpartiet i överenskommelsen.

– Det är ganska långtgående förslag, all vinst ska återinvesteras i verksamheten, utöver en ensiffrig ränta. Vad det innebär vet vi inte riktigt än. 

Men statsministern kommer att få svårt att driva igenom förslaget i riksdagen.

– Det lär blir ett problem för Stefan Löfven. De borgliga kommer inte gå med på det här.

Utredning tillsätts

Överenskommelsen innebär att en utredning ska tillsättas för ta fram nödvändig reglering på området. Den ska tillsättas i januari 2015 och lämna förslag i mars 2016. Utredaren ska lämna förslag på hur vinsterna ska användas för att förbättra verksamheten. ”Eventuella överskott ska som huvudregel investeras i den verksamhet där de uppstått”, står det i överenskommelsen.

Utredningen ska både titta på Vänsterpartiets förslag om att privata företag i offentlig välfärd ska omvandlas till aktiebolag med särskild vinstbegränsning och på Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag om att skriva in i bolagsordningen att syftet inte är att dela ut vinst till ägarna.

Begärde ny lag

Vänsterpartiet hade ett stopp för vinster i välfärd som sin allra viktigaste valfråga och valaffischerna bar texten ”Inte till salu”. Förhandlingarna med Vänsterpartiet och Stefan Löfven har rapporterats vara kärva.  Källor inom Vänsterpartiet har rapporterat att partierna ”står väldigt långt ifrån varandra.”

– Ja, hittills har det inte varit starkt nog för att vi ska komma överens. Vi har förhandlat flera gånger och vi har våra hållpunkter. Och man kunde ju se på Stefan Löfvens pressträff att han känner väl till var vi står någonstans, sade partiledaren Jonas Sjöstedt till SVT för knappt två veckor sedan.

Samtidigt mildrade Vänsterledaren efter valet en del av sina formuleringar i frågan.  I stället för att kräva ett totalt stopp för alla vinster har han talat om att ”göra något åt vinstjakten i välfärden”, vilket setts som ett sätt att öppna nya möjligheter i förhandlingarna med regeringspartierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet