Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rut ökar i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Rutavdraget har blivit en het politisk fråga inför valet. Nu visar siffror från Skatteverket att avdraget ökat och används över hela landet.

Rutavdraget ledde till en animerad ordväxling i SVT:s jobbdebatt i söndags.

Vänsterpartiets Ali Esbati kallade de som utför rut-tjänster för ”tjänstefolk”, vilket fick Centerpartiets Martin Ådahl att gå i taket och kräva att Esbati skulle ta tillbaka uttalandet.

Nu har Centerpartiet med hjälp av Skatteverket och Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram statistik som visar att närmare 7 av 10 personer (68%) som nyttjat det så kallade rutavdraget, tjänar under 32.000 kronor i månaden (inkomstår 2013).

– Det här visar ju att det är vanligt folk med vanliga inkomster som köper rut-tjänster, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Men Ali Esbati (V) framhåller att statistiken säger väldigt lite om hur den samlade summan av Rut-avdraget fördelas i befolkningen.

– Det är en väldigt skillnad om man använder bidraget till max eller endast vid vid enstaka tillfällen.

Fler kvinnor köper rut-tjänster och fler män köper rot-tjänster. Förra året var det 338.855 kvinnor och 211.679 män som köpte rut-tjänster. 398.596 kvinnor och 602.807 män köpte rot-tjänster 2013. 

Ökar i alla delar

Enligt statistiken ökar användningen av rutavdrag i alla delar av landet även i traditionellt röda kommuner i Norrland, som till exempel Gällivare, Älvsbyn, Överkalix och Sorsele.

2009 var det i Gällivare 10 personer som nyttjade avdraget. 2013 var siffran 443 personer. Totalt spenderade varje person i Gällivare 66kr/år (2013). En liknande utveckling märks i andra norrländska orter.

– Det visar att det är både pensionärer och barnfamiljer och att det utnyttjas i hela landet, säger Annie Lööf (C).

Stor ökning även i ”rika” kommuner

Även om användadet  av rutavdraget ökat i till exempel i Gällivare och Älvsbyn, så finns det även en stor ökning bland kommuner som har en rikare befolkning, till exempel i Danderyd, Vellinge och Täby.

– Systemet bör helt bör tas bort. Resurserna skulle göra mer nytta i till exempel hemtjänst och äldreomsorg, säger Ali Esbati (V).

Mest pengar per invånare spenderades i Danderyd. 2009 använde 1.405 personer i kommunen avdraget. 2013, var siffran 5.360. Totalt spenderade varje person i Danderyd 1.587 kr/år (2013)

Minst antal användare av rutavdraget och spenderade kronor finns i Dorotea.

Där använde 22 personer avdraget 2013, vilket blir 13kr per invånare/år

Följande räknas som hushållsarbete och ger rätt till skattereduktion om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad man bor i eller har som fritidsbostad eller som ens föräldrar bor i:

  • Städning, klädvård och matlagning
  • Gräs- och häckklippning
  • Snöskottning
  • Barnpassning
  • Omsorg och tillsyn i samband med promenader och besök på bank, vårdcentral eller liknande
  • Barnpassning i samband med hämtning och lämning vid förskola

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.