Stefan Löfven talade i visionära, om än inte alltid konkreta, ordalag om det samhälle och den politik han önskar för Sverige. Foto: TT

S satsar miljard på utökad skolplikt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna avsätter i sitt valmanifest en miljard kronor årligen från 2018 för att genomföra sitt förslag om att utvidga skolplikten till att också omfatta gymnasiet fram till att eleverna fyller 18 år.

Stefan Löfven inledde sitt sommartal med att tala om skogsbranden och talade bitvis som en statsminister när han riktade sitt tack till den hjälp som de utsatta fått från många håll:

– Om du får femton minuter på dig att lämna ditt hem och åker därifrån utan att veta om du har något hem när du kommer tillbaka; då är du väldigt sårbar som människa och då har man all rätt att be om hjälp. Och Sverige har svarat på den begäran om hjälp. Från Västmanland, Dalarna och från hela Sverige har ni så många givit den hjälpen, sade Löfven.

Val 2014

– Ingen eld knäcker vår solidaritet, och ni är en stolthet för Sverige, fortsatte Löfven.

Visionär retorik

Stefan Löfven talade i visionära, om än inte alltid konkreta, ordalag om det samhälle och den politik han önskar för Sverige:

– Svenska folket är innerligt trötta på en politisk debatt som bara handlar om vad ’jag’ ska få och inte om vad vi kan bygga tillsammans, sade han och konstaterade vidare att:

– Vi människor vill vara med och bygga något som är större än oss själva. Alla tror inte på någon religion eller ideologi. Men vi känner att under vår stund på jorden vill vi skapa något som är meningsfullt och vi vill göra det tillsammans med andra människor.

Skattehöjningar väntar

Löfven förklarade också att en eventuell S-ledd regering kommer att föra en ”ny solidarisk skattepolitik”.

– Ett Sverige som håller ihop kommer att kräva ett större samlat skatteuttag, sade han.

Skattehöjningsförslagen han räknade upp var dock kända sedan tidigare: avveckla den nedsatta krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga, höja skatt för ”de med miljoninkomster” och höja skatten för storbankerna.

Miljard till utökad skolplikt

På frågan hur S ska få elever som är skoltrötta redan när de går ut nionde klass att klara gymnasiet svarar Löfven:

– Det håller inte att säga att man inte vill när man ser hur arbetsmarknadssituationen ser ut i dag. Jag säger inte att det är lätt, men vi måste ha ambitionen.

Nästan alla elever går i dag vidare från grundskolan till gymnasiet, men många av dem slutför inte sin gymnasieutbildning. Socialdemokraterna påpekar att drygt var femte som började gymnasiet 2008 inte hade klarat av studierna fem år senare.

S vill nu satsa en miljard på fler studieplatser för att göra gymnasiet obligatoriskt. Tidigare har partiet presenterat satsningar på fler speciallärare och specialpedagoger.

De satsningarna är tänkta att ge stöd till skoltrötta elever som med utökad skolplikt också måste gå gymnasiet.

S föreslår nu också att det ska finnas fler vägar för att få en gymnasieexamen. Löfven vill att de som går ut nionde klass även ska ha möjlighet att söka in på folkhögskolor. I dag krävs att man fyllt 18 år.

S vill också att alla gymnasielinjer ska vara treåriga och att även yrkesinriktade linjer ska ge högskolebehörighet. Det har kritiserats av de borgerliga för att leda till att ännu fler skoltrötta hoppar av gymnasiet.

Vill bjuda på körkortet

Löfven påpekar också vikten av att ha ett körkort för att få jobb. På pressträffen hänvisades till uppgifter från Svenskt Näringsliv som pekar på att sex av tio arbetsgivare kräver körkort för att anställa.

Andelen unga mellan 18 och 24 år som har körkort har också sjunkit från 75 procent 1980 till 60 procent i dag.

Därför vill Socialdemokraterna att unga som klarat av gymnasiet ska få ta studielån på upp till 25 000 kronor för att ha råd att ta körkort.

Björklund: ”Löfvens förslag leder till utslagning”

Folkpartiets partiledare Jan Björklund (FP) var kritisk till den aviserade utbildningssatsningen:

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är kritiskt till Löfvens förslag.

– Pengarna har jag inget emot, men själva idén är ett tankefel, säger han och menar att kombinationen av obligatoriskt gymnasium och högskolebehörighet leder till ökad utslagning.

Han vill hellre se lärlings- och yrkesutbildningar.

Inte heller tror Björklund på CSN-lån för att ta körkort.

– Staten ska inte ta på sig den kostnaden för att privatpersoner ska ta körkort. Studiemedlet bör användas till studier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet