Foto: Skärmdump från valfilmerna.

Så bra är valfilmerna

Uppdaterad
Publicerad

Med bara två dagar kvar till EU-valet slutspurtar partierna och hoppas locka väljare med sina valfilmer. Men hur bra är egentligen filmerna? Tre profiler granskar några av dem.

Partiernas valfilmer har fått stor spridning i sociala medier och blivit snackisar. I Gomorron Sverige recenserade Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter och Anders Björck, före detta landshövding, tre valfilmer.

Så bra är SD:s film

Först ut var Sverigedemokraternas valfilm som partiets kvinnorförbund ligger bakom. I filmen får man se kvinnor i bikini och män i bar bringa på en strand på Södermalm i Stockholm. I slutet av filmen läser en kvinna upp sloganen: ”Gör som andra starka kvinnor välj bort EU-federalism och extremfeminism. Välj din självständighet!”

EU-valet 2014

– Filmen bygger på sexistiska stereotyper och slutbudskapet är att man ska välja SD istället för FI, men jag har väldigt svårt att tänka mig att någon väljare vacklar mellan de två partierna. Jag tror det här är ett pr-stunt. Meningen är att folk ska tycka att filmen är så pass knasig att de visar den i större kanaler och pratar om den som vi gör nu, säger Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Filmen är en kopia på schweiziska SVP:s valfilm från 2011. Anders Björck som betygsätter filmerna ger SD-filmen en vissen björk.

Så bra är KD:s film

I Kristdemokraternas svartvita valfilm har den tidigare SVT-profilen Lars Adaktusson huvudrollen. Han berättar om när han rapporterade från krigets Bosnien och säger att ”EU måste jobba för freden” i filmen.

– Huvudbudskapet är att man ska tänka på hans bakgrund på SVT. Jag gillar det inte. Det är onödigt och skadar trovärdigheten för Sveriges Television, vilket han borde tänka på. Och att vara granskande journalist och EU-parlamentariker är två skilda saker, säger Peter Wolodarski.

– Ja, man undrar ju om han ska granska kollegornas kvitton eller om han ska fatta bra beslut?, undrar Karin Pettersson.

Wolodarski påpekar att Sverige skickat journalister till EU-parlamentet tidigare, bland annat Isabella Lövin (MP).

– Men hon pratar inte om sig själv som journalist.

Björck ger filmen två björkar.

– Jag tycker att filmen är lite grå och trist. Den har inget klart distinkt budskap och vem är emot fred?, säger han.

Så bra är S:s film

I Socialdemokraternas valfilm träffar vi 22-åriga Gustaf Seppelin Solli som brännskadades vid en arbetsplatsolycka i Luleå och kämpar för att arbetsgivare ska tvingas ta ansvar.

– Det är en stark film som belyser frågor som är på parlamentets agenda, säger Karin Pettersson.

Wolodarski tycker att filmens längd på två och en halv minut, gör den mindre bra.

– Det tar lång tid innan man fattar grejen. Jag tror inte filmen fungerar, trots att den är stark. Många har inte tiden, säger han.

Björck ger filmen två björkar och en gren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet