Margot Wallström, Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Gustav Fridolin. Foto: Grafik: Ivan Åkerlund, SVT

Så kan Löfvens regering se ut

Uppdaterad
Publicerad

Att Stefan Löfven blir statsminister om Sverige får en S-ledd regering får anses som självklart. Men vilka kommer med i hans regering? Vi har låtit statsvetaren och debattören Ulf Bjereld spekulera kring en kommande ministerlista.

Att Magdalena Andersson blir finansminister ser statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld som en självklarhet. Margot Wallström blir också med största sannolikhet utrikesminister, menar han.   

– Möjligen kan Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund komma in som minister på näringsdepartementet eller finansdepartementet, säger han.

Läget efter valet 2014

Näringsminister är för övrigt en post som Ulf Bjereld betraktar som given för en socialdemokrat.

Förhandlingsbart

Justitieminister skulle kunna bli Morgan Johansson, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, men denna post är enligt Ulf Bjereld sannolikt förhandlingsbar och skulle kunna gå till en miljöpartist.

Miljöminister i Löfvens regering blir Åsa Romson och utbildningsminister blir Gustav Fridolin, hävdar Ulf Bjereld.

– Nu fick ju inte Miljöpartiet lika många röster som man hoppats men att språkrören blir ministrar måste ändå ses som självklart, säger hon.

Ministererfarenhet

Att Gustav Fridolin blir utbildningsminister betyder att förre utbildningsministern Ibrahim Baylan inte kommer tillbaka på posten men som före detta partisekretare har han bred erfarenhet och kan användas på andra ministerposter, menar Ulf Bjereld.  

– Det finns inte så många tänkbara socialdemokrater med regeringserfarenhet så Löfven tar nog tillvara det som finns.

Ulf Bjereld tror att Ylva Johansson blir arbetsmarknadsminister och att Carin Jämtin blir socialminister, båda med ministererfarenhet.

Släpper inte

En annat departement som Socialdemokraterna inte gärna släpper från sig är försvarsdepartementet med tanke på de stora skillnaderna mellan partierna i försvarspolitiken. Och då blir försvarspolitiska talespersonen Peter Hultqvist försvarsminister, en person som Stefan Löfven har lätt att samarbeta med, enligt Ulf Bjereld.

Ulf Bjereld tror att miljöpartisten Maria Ferm blir migrationsminister.

– Jag ser henne som närmast given. Hon är arkitekten bakom uppgörelsen med Alliansregeringen om invamndringspolitiken, vilken varit en framgång, säger Ulf Bjereld.

Ålder och geografi

När Stefan Löfven sätter samman sin regering måste han inte bara fördela ministerposterna mellan partierna på ett någorlunda rättvist sätt utifrån valresultatet. Han måste också ta hänsyn till bland annat ålder och geografi.

Maria Ferm, född 1985, tillhör en yngre generation, liksom Gustav Fridolin, född 1983. Europaparlamentarikern Åsa Westlund är en yngre socialdemokrat som Ulf Bjereld framför som tänkbar minister i en regering Löfven, en annan är Ardalan Shekarabi.

Anna Johansson, ordförande i Göteborgs arbetarekommun, är ännu en tänkbar ministerkandidat, inte minst med tanke att det krävs geografisk spridning i ministerlistan, spekulerar Ulf Bjereld vidare.

Löfvens regering enligt Ulf Bjereld

  • Statsminister:  Stefan Löfven (S)
  • Finansminister:  Magdalena Andersson (S)
  • Utrikesminister:  Margot Wallström (S)
  • Justitieminister:  Förhandlingsbart, möjligen Morgan Johansson (S)
  • Näringsminister:  En socialdemokrat
  • Miljöminister:   Åsa Romson (MP)
  • Utbildningsminister:  Gustav Fridolin (MP)
  • Socialminister:  Carin Jämtin (S)
  • Arbetsmarknadsminister:  Ylva Johansson (S)
  • Försvarsminister:  Peter Hultqvist (S)
  • Migrationsminister: Maria Ferm (MP)

Andra tänkbara ministrar i en S-MP-regering enligt Ulf Bjereld:

  • Per Bolund (MP)
  • Anna Johansson (S)
  • Åsa Westlund (S)
  • Ardalan Shekarabi (S)  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet