Sören Holmberg. Foto: TT

Experten om kritiken: Lättare förutspå riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s stora vallokalsundersökning kritiserades efter EU-valet för dålig träffsäkerhet – framför allt fick Sverigedemokraterna nästan tre procentenheter fler röster när valresultatet var klart. Men SVT:s valexpert Sören Holmberg tror på en mer träffsäker prognos den här gången.

I kväll klockan 20.00, i samma stund som vallokalerna stänger, presenterar SVT resultatet från sin vallokalsundersökning, Valu. Beskedet är en första signal om hur valet har gått och brukar få partierna att börja fira – eller deppa.

Men när rösterna hade räknats efter årets EU-val reagerade många på att det på sina håll skiljde sig en hel del mellan Valu-siffrorna och det faktiska valresultatet.

Val 2014

Sverigedemokraterna fick nästan tre procentenheter fler röster än Valun förutspått, medan Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ i slutändan fick omkring två procentenheter färre röster.

Tror på mer träffsäker prognos

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och en av de ansvariga för Valun, tror på en mer träffsäker prognos i kväll.

– I riksdagsvalet har vi mer information som vi kan ta hänsyn till när vi väger resultatet. Vi vet hur man har röstat i tidigare val, vi har information från valdistrikten om hur det sett ut tidigare – vi har helt enkelt lite statistiska godsaker som vi inte kan använda i EU-valet, säger han.

SD-väljaren vill inte vara med

Så länge Sverigedemokraterna har ställt upp i riksdagsvalet har det funnits ett problem med att partiet underskattas i opinionsundersökningar. Men det beror inte på den så kallade ”skämsfaktorn”, att människor skäms över att berätta att de röstat på Sverigedemokraterna, menar Sören Holmberg.

– Den typ av väljare som röstar på Sverigedemokraterna har lågt förtroende för de flesta i samhället. Det är ofta unga, arga män och de ställer inte upp på sådana här undersökningar, säger han.

För många unga är med

Valun har även en systematisk överrepresentation av unga, vilket kan förklara varför partier som Vänsterpartiet och Miljöpartiet såg ut att få fler röster än vad de till slut fick. Med Feministiskt initiativ fanns heller ingen erfarenhet av vägning mot andra inverkande faktorer, förklarar Holmberg.

– När vi mätt träffsäkerheten vid EU-valet ser vi ändå att avvikelsen var under en procentenhet, i snitt. Så det var inte den bästa valundersökningen vi gjort men inom alla rimliga kriterier ändå väldigt träffsäker, säger han.

Många ligger runt spärren

Ett extra delikat problem för Valun i år är att många partier ligger runt spärren. Det gör att flera riskerar att hamna på fel sida om spärren i Valun.

– Vi har hittills aldrig sagt att ett parti ska ramla ur som sedan klarar sig eller plockat in ett parti som inte skulle ha kommit in. Men det är ren tur, det är bara att hålla tummarna, säger Sören Holmberg.

2004 – en riktig rysare

Sören Holmberg berättar om en rysare i Valusammanhang: Inför EU-valet 2004 låg nystartade Junilistan mellan tre och sex procent i opinionsundersökningarna. Men Valuns rådatasiffror visade att partiet låg på skyhöga 14 procent. Med bultande hjärta publicerade Sören Holmberg resultatet i SVT.

– Sakta såg vi de riktiga röstsiffrorna trilla in och ge oss rätt. Och det slutade med att vi var fel på bara några tiondelar. [Junilistan slutade på 14,47 procent, red anm]. Men en sådan sak vill man inte göra för ofta i livet, med tanke på hjärta och adrenalinhalt, säger Sören Holmberg.

Fakta om Valun

SVT:s vallokalsundersökning har genomförts sedan 1991 vid riksdagsval, EU-val och folkomröstningar. Valun är en undersökning av väljarnas åsikter och beteenden som görs utanför vallokalerna. Den kan både ge en tidig prognos för hur valet kan gå och en bild av hur och varför väljarna har röstat som de gjort.

De som röstat fyller i en enkät med 35-40 frågor. Resultatet från Valun presenteras i SVT:s valvaka och på svt.se samtidigt som rösterna räknas.

Vallokalsundersökningen brukar göras på ett 40-tal förtida röstningslokaler och omkring 90 vallokaler på själva valdagen. Valun kan användas inte bara att visa hur man röstat, utan också varför olika grupper röstar som de gör.

I år hoppas man på att få in enkäter från mellan 10.000 och 15.000 svenskar, beroende på hur stort valdeltagandet blir.

Mättekniken uppfanns i USA på 1970-talet och kallas där för ”exitpolls”. I USA väljer medierna dock att vänta med att publicera siffrorna innan de har en kombination av röster från vallokalsundersökningen och riktiga valsiffror.

Bakom Valu står Sören Holmberg, professor vid statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet, Per Näsman, forskningsingenjör KTH och Torbjörn Gustafsson, SVT.

Källa: Sören Holmberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet