Foto: SVT

Sådan är den typiska socialdemokraten

Publicerad

En svennebanan som älskar att lägga upp foton från sin morgonpromenad på Facebook – men helst inte älskar på stan. Sådan är den typiska S-väljaren, enligt Skavlanreportern Niklas Källner som på ett något ovanligt vis tagit reda på vad som utmärker de olika partiernas väljare.

En typisk socialdemokrat spenderar inte sina lediga stunder med en bra bok, eller på gymmet.

Istället ägnar hen sig åt att uppdatera sin Facebook med bilder på dagens svampplockning, eller en kanske bara en enklare status. S-väljaren Tomas nöjde sig till exempel med att skriva ”Nu åker jag till jobbet”.

– Då behöver inte folk ringa till mig.

Chansen är även stor att du finner socialdemokraten i full färd med att planera nästa chartersemester. Sol och bad tilltalar nämligen S-väljaren – och kosan styrs till klassiska resemål som svenskparadiset Mallorca. Det får vi lära oss i det senaste avsnittet av Niklas Källners väljarkurs.

Vill helst älska privat

Socialdemokraten är något försiktigare i sänghalmen och jämfört med andra väljare är den typiska S-väljaren inte särskilt entusiastisk när det kommer till att ha sex på offentlig plats. Men det finns undantag, såklart.

– Jag har inte något speciellt emot det, säger Bengt, som själv haft sex på offentlig plats i sin ungdom trots att han även då röstade på Socialdemokraterna.

Sammanfattningsvis är socialdemokraten, rapporterar Niklas Källner, den väljare som är mest ”svennebanan” av dem alla.

Se hela inslaget med de typiska S-väljarna här ovanför.

Så gick det till

Visa

Faktan baseras på opinionsmätningar om väljarnas åsikter och levnadsvanor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Niklas väljarskola

Mer i ämnet