Margit Silberstein Foto: SVT

Saklig debatt – utan hetta och glöd

Uppdaterad
Publicerad

Det var en lågmäld Fredrik Reinfeldt som mötte sin utmanare om statsministerposten. Borta var intensiteten och hettan från tidigare dueller i veckan. Kanske befarade Reinfeldt att hans temperamentsfulla angrepp på den mera oerfarne motståndaren kunde uppfattas som arrogans och gynna Stefan Löfven.

Det var en saklig debatt där de två fick fram sina återkommande budskap. Reinfeldt upprepar så ofta han kan att kaos väntar om de rödgröna vinner. Och att hans alternativ erbjuder ordning och reda i statens finanser, sammanhållning och ansvar för Sverige.

Stefan Löfven missade inga tillfällen att lyfta fram regeringens skattesänkningar som skett på bekostnad av välfärden, inte minst skolan. Men han blir svaret skyldig när Reinfeldt påpekar att Löfven i stort sett har köpt alla fem jobbskatteavdrag som införts.

SVT:s Duellen

Löfven: Stäng inte reaktorer

Att Stefan Löfven plågas av sitt förhållningssätt till kärnkraften och dess vara eller inte vara har framkommit vid flera tillfällen. Det är tydligt att den före detta Metallbasen är en förespråkare för kärnkraft samtidigt som hans partikongress har beslutat att kärnkraften ska fasas ut.

Reinfeldt pressade honom på om reaktorer skulle stänga under nästa mandatperiod i enlighet med vad Miljöpartiet vill. Nej, var Löfvens svar. Men han lämnar en öppning i tillägget att reaktorer som inte uppfyller säkerhetskrav ska avvecklas, vilket får sägas vara en självklarhet.

Reinfeldt kritiserade jobbsatsning

I jobbpolitiken kan man spåra skiljelinjen i att Socialdemokraterna gör stora satsningar på statligt finansierade jobb. Alliansen har sitt fokus på insatser för företagen för att de ska anställa fler.

Reinfeldt anklagade Löfven för att vilja dölja arbetslösheten genom att inrätta traineejobb och det som kallas extratjänster i offentlig sektor. Men han avstod från att än en gång peka på hur det var i det gamla Östtyskland där det inte fanns någon arbetslöshet men ”där hade en hel del inget att göra.”

Tas rödgrön seger för givet?

Regeringsfrågan var ett tema i debatten, vilket den varit i alla debatter. Reinfeldt upprepade att han är beredd att släppa fram Stefan Löfven om de rödgröna blir större än Alliansen. Men Stefan Löfven fick aldrig frågan vad han göra om Alliansen blir större.

Märkligt nog gjorde inte Reinfeldt någon poäng av det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT:s Duellen

Mer i ämnet