Anne Ramberg

Advokatsamfundet: ”Samtyckeslagen är populism”

Uppdaterad
Publicerad

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg anklagar Riksdagen för populism när det gäller en samtyckeslag.

– Det här är ett exempel på när riksdagens ledamöter inte tar sitt lagstiftningsansvar utan i stället ger efter för populistiska överväganden. Man är populister, säger Anne Ramberg i en intervju i SVT:s program Rakt på.

Politikerna ger efter

Frågan om en samtyckesparagraf har drivits av framför allt Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De andra partierna har tidigare varit skeptiska, och så sent som i höstas var till exempel både Socialdemokraterna och Moderaterna avvisande till att införa en samtyckesparagraf. Efter flera uppmärksammade våldtäktsfall och en intensiv mediedebatt har partierna dock bytt ståndpunkt. Förra veckan enades riksdagens justitieutskott om att tillsätta en utredning för att ta fram en samtyckesparagraf.

Anne Ramberg anklagar politikerna för att ge efter för ”gatans parlament”.

– När man ägnar sig åt lagstiftning måste man hålla på vissa principer och inte ge efter för plakatpolitik och omständigheten att ett antal personer ställer sig på Medborgarplatsen i Stockholm och viftar i en angelägen fråga. Det är väldigt egenartat att de stora partierna då plötsligt svänger. Detta är ett exempel på när riksdagens ledamöter inte tar sitt lagstiftningsansvar utan ger efter för rätt populistiska överväganden.

”Det är populism”

– De stora partierna tycker ju i realiteten inte att en sådan här lagstiftning ska införas. Det har de ju uttryckligen sagt. Man vet också att fler inte kommer att bli fällda. Men sedan har det blivit ett så stort tryck att det här ska införas. Då är det populism från lagstiftarens sida. De som driver de här frågorna har jag inga synpunkter på. Vi lever i ett fritt samhälle.

Ramberg tycker att politiker ska hålla sig till vad de sagt från början. Att ändra sig ger ett oseriöst intryck.

– Ska man ha någon trovärdighet i det rättspolitiska hänseendet är det ju bra om man någorlunda håller sig till det man sa för några månader sedan.
 

Lagen verkningslös

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är motståndare till att en samtyckesparagraf införs i våldtäktslagtsiftningen. Hon menar att fler inte kommer att fällas för våldtäkt, att bevisbördan riskerar att hamna på den misstänkte och att mer fokus kommer att hamna på brottsoffren.

– Sammantaget leder inte detta till något, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer