Höjd krogmoms oroar branschen

Uppdaterad
Publicerad

Kaféägaren Joanis Danos oroar sig inför valet. Om krogmomsen höjs kan han inte utvidga, tror han.

Sänkningen av krogmomsen och halveringen av arbetsgivaravgiften för unga har fått Joanis Danos kafé att växa. Nio anställda har blivit tolv och nästan alla är under 26 år.

Med lägre omkostnader fick Joanis Danos plötsligt pengar över att expandera ännu mer. En trappa ner har han öppnat en tebutik där ytterligare några ungdomar fått jobb.

– Om jag är lite billigare att anställa kan jag få chansen att visa vad jag går för, säger Linnea Eriksson som jobbar på kaféet.

När regeringen mer än halverade restaurangmomsen (från 25 procent till 12 procent) och sänkte arbetsgivaravgiften (från drygt 32 procent till drygt 15 procent) för personer under 26 år var det för att hjälpa ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden och därmed minska arbetslösheten.

Restaurangnäringen menar att momssänkningen haft goda effekter. Enligt Konjunkturinstitutet har den åtgärden gett omkring motsvarande 4.000 nya jobb.

Trubbig sänkning

Men den dyrare av de två reformerna, den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, får hård kritik från forskare. Forskarkritiken skjuter bland annat in sig på att arbetsgivaravgiften för unga är trubbig. Den gynnar även de unga som redan har arbete.

Det finns en oro i branschen. Inför valet har flera av oppositionspartierna sagt att både restaurangmoms och arbetsgivaravgifter ska höjas.

Som en motattack satsar nu branschorganisationen Visita 10 miljoner kronor i en kampanj som bland annat syns på organisationens webbsida

Budskapet är tydligt men det handlar inte om att påverka hur människor ska rösta, hävdar man.

– Vi har en demokrati som jag tycker att vi ska värna om, säger Eva Östling, vd för Visita.

Men du står på sajten och varnar för att rösta på Socialdemokraterna i höst?

– Nej, det gör jag inte. Vad vi säger är att om oppositionen vinner valet i höst och vi inte har lyckats övertyga dem att ta bort de här två förslagen kommer det att få väsentliga konsekvenser för ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden, säger hon.

Joanis Danos skulle gärna vilja utvidga ytterligare men osäkerheten får honom att tveka. Han föredrar att avvakta.

– Vi får se hur det blir, säger han.

Debatt i Agenda

Det blev en het debatt  i  Agenda när centerledaren Annie Lööf debatterade ungdomsarbetslöshet, krogmoms och arbetsgivaravgifter med Socialdemokraternas Mikael Damberg. Se debatten här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2014

Mer i ämnet