Riksdagskandidaten Samuel Nygren kan stoppas efter sina svar i SVT:s valkompass. Foto: TT

KD-kandidat hoppar av efter SVT:s avslöjande

Publicerad

Kommun- och riksdagskandidaten Samuel Nygren (KD) hamnar i SVT:s valkompass närmare Sverigedemokraterna än sitt eget parti. Efter att SVT under lördagen intervjuat partiledaren Göran Hägglund har partiet agerat – och nu hoppar Nygren av som kandidat.

I SVT:s kandidatguide presenterar sig Samuel Nygren som en KD-veteran med lång erfarenhet av kommunal politik och kyrkopolitik. ”Jag har stor erfarenhet av Kristdemokratisk politik. Jag var med och startade partiet 1964” skriver han.

Samuel Nygren, som kandiderar för Uppsala län, står på plats 30 på riksdagslistan och fjärde plats på kommunlistan för KD Älvkarleby. Han uppger i sin presentation att han bedriver en personvalskampanj, står ”något till höger” på en politisk höger-vänsterskala, och på frågan ”Om du var aktiv i ett annat parti, vilket skulle det vara?” svarar han Sverigedemokraterna.

Nära SD i flera frågor

I de enkätfrågor som berör integration och invandring hamnar han nära SD på punkt efter punkt: Han tycker att ”Satsa på ett mångkulturellt Sverige” är ett mycket dåligt förslag, och motiverar det med en egen kommentar om att ”vi har redan nu tillräckligt med kulturkrockar”. Han anser också att det är ett ”ganska bra förslag” att ”Färre flyktingar ska få stanna i Sverige”.

Förslaget att ”Papperslösa flyktingar ska få fri vård” betecknar Samuel Nygren som ett ”mycket dåligt förslag”, och i sitt svar till SVT markerar han också den frågan som “extra viktig”. Samuel Nygren har nyligen uppmärksammats för att han i sociala medier jämfört islam med nazism, ett uttalande han fått be om ursäkt för.

Hägglund: KD:s politik är tydlig

SVT mötte KD-ledaren Göran Hägglund vid dennes valupptakt i Stockholm på lördagsförmiddagen. Han sade sig då inte känna till Samuel Nygren sedan tidigare, men menar att en del av åsikter går tvärt emot partilinjen, och att gränsen mellan SD och KD är glasklar:

– Kristdemokratisk politik är tydlig. Vi vill ha en human flyktingpolitik, Sverige ska vara berett att göra insatser för människor som flyr undan krig och förföljelse och vi ska till exempel ha vård för alla människor som befinner sig i vårt land.

Han uppger också att om han skulle vara aktiv i ett annat parti så skulle det vara just Sverigedemokraterna?

– Ja.

Är det ett problem för er?

– Människor kan ha olika preferenser och det finns naturligtvis tusentals personer som står på listor i hela vårt land men vi får ta ett samtal med den här personen för att klara ut vad som han eller hon tycker och tänker, och se om det är så att säga kompatibelt med Kristdemokratisk politik.

Under lördageftermiddagen meddelar Kristdemokraterna i ett pressmeddelande att Nygren omedelbart avsäger sig sin kandidatur till kommunfullmäktige och riksdagen.

Nygren hänvisar till de uttalanden han gjort om islam i sociala medier: ”På till exempel på min blogg och på Facebook har jag gjort ogenomtänkta och felaktiga uttalanden om islam. Detta är mycket olyckligt och jag önskar ha det ogjort, då jag känner många människor som är muslimer /.../ Jag är uppriktigt ledsen för detta och det har aldrig varit min mening att såra de människor som har islam som religion.”

SVT söker Samuel Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet