Foto: TT

SD får vice talmanspost

Publicerad

Sverigedemokraterna kommer av allt att döma att få en av riksdagens vice talmansposter.
Både Alliansen och Socialdemokraterna står fast vid att posterna ska fördelas efter partiernas storlek.

Sverigedemokraterna har mer än fördubblat sina mandat och räknar med att nu få mer framskjutna positioner i riksdagen, bland annat en vice talmanspost. Talmännen leder arbetet i riksdagens kammare, fördelar ordet, håller reda på talartider och sköter omröstningar. De förväntas agera opolitiskt.

Företräder Sverige

För SD är vice talmansposten viktig för bilden av partiet.

– Man kommer att se att vi har företrädare som är statsmannamässiga, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos SD.

Talmännen representerar också riksdagen i olika sammanhang, även internationella. Vänsterpartiet tycker inte att SD-ledamöter är lämpliga för sådant.

Därför tog man kontakt med de övriga partiernas gruppledare för att försöka nominera en annan kandidat till posten, berättade Vänsterpartiets Hans Linde till SVT.

– Vi har inlett samtal med gruppledarna för de andra partierna, och ska sedan nominera en annan kandidat som riksdagen kan rösta på. På så sätt tvingas de partier som förordar att man ska följa praxis aktivt rösta fram en sverigedemokrat, eller i stället välja den andra kandidaten.

Men Vänsterpartiet fick alltså inte gehör för sitt krav att stoppa SD från att få en vice talmanspost.

S förstår oron

Moderaterna klargjorde tidigt att partiet ställer sig bakom rådande praxis som säger att tredje största partiet också får vice talmansposten.

– Vi ska respektera och följa den praxis som finns, så partierna ska i storleksordning, oavsett vad man själv tycker om partiet, ska fördela vice talmansposterna, sade Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra.           

Socialdemokraterna dröjde med sitt svar på Vänsterpartiets utspel, men när beskedet kom strax efter klockan 18 på torsdagskvällen om att man ställer sig bakom rådande praxis, så innebär det att SD nu kommer att få en vice talmanspost.

– Det är klart att jag förstår att människor känner en oro för vad det innebär att SD kommer att ta plats i presidiet (talmanspresidiet). Men de har fått det här antalet röster och jag är helt säker på att talmannen och presidiet kommer att göra lämpliga avvägningar av vilka arbetsuppgifter som passar för respektive talman, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg.

Fler ledamotsplatser i utskotten

SD räknar också med minst en ordförandepost och en vice ordförandepost i riksdagens utskott. Men så ser det inte ut att bli.

Damberg hänvisar till en praxis som innebär att de två största partierna (S och M) får ordförande- och vice ordförandeposterna och fördelar dem till sina samarbetspartier. Vilket för Socialdemokraternas del innebär att de bara kommer att dela med sig av posterna till Miljöpartiet och eventuellt Vänsterpartiet.

SD kan dock vara säkra på fler ledamotsplatser i utskotten eftersom de fördelas matematiskt utifrån partiets antal mandat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet