Foto: SVT

SD-ledaren: ”Svårare att ignorera oss”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill ha genomslag i sina profilfrågor, bland annat invandringspolitiken. Det sade partiledaren Jimmie Åkesson i SVT angående sitt starka valresultat. – Vi är absolut vågmästare som det ser ut, och då blir det svårare för de andra partierna att ignorera oss, sade han.

Med de allra flesta valdistrikt räknade stod SD:s resultat på 13,0 när Jimmie Åkesson besökte studion, som den enda riktigt tydliga vinnaren i årets val.

– Det är inget oväntat egentligen. Det här är ungefär vad jag har räknat med, i alla fall i det bästa scenariot, sade Åkesson.

Läget efter valet 2014

Kommer ni kunna leverera inflytande till era väljare?

– Det är ju vår ambition att göra det. Vi är absolut vågmästare som det ser ut, och då blir det svårare för de andra partierna att ignorera oss.

– Min ambition är att ta ansvar, det utgår från att även de andra vill det. Men som det har fungerat så har de inte varit så intresserade av det, de har till och med sagt att de inte vill ta i oss med tång. Det håller inte hur länge som helst, nu är vi en så stark vågmästare så det blir väldigt svårt att helt ignorera oss.

”Vill ha genomslag”

– Vår utgångspunkt är att vi vill ha genomslag i våra profilfrågor, det gäller framförallt invandringspolitiken men även kriminalpolitiken och familjepolitiken.

På frågan om han kan tänka sig att rösta för Stefan Löfven i en statsminister omröstning vill han varken svara ja eller nej.

– Om vi inte får något tillbaka i våra profilfrågor så kommer vi inte ge något stöd till varken till den ena eller andre statsministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet