Sverigedemokraterna presenterade i dag sitt valmanifest ”Vi väljer välfärden”.

SD vill öka biståndet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna satsar på ökat bistånd, höjd garantipension och obligatorisk, avgiftsfri a-kassa. Satsningarna ska finansieras med hjälp av minskad invandring.

Sverigedemokraterna presenterade i dag sitt valmanifest ”Vi väljer välfärden”. Totalt kostar löftena i valmanifestet närmare 63 miljarder kronor 2015. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson har partiet 340-350 miljarder att fördela sammanlagt under fyra år, framförallt genom av besparingar när det gäller invandring och integration.

Bland satsningarna på välfärden finns 2.000 nya vårdplatser, som enligt Sverigedemokraterna ska kosta sex miljarder. Partiet vill också höja garantipensionen med 10 procent. Dessutom vill man kraftigt höja a-kassan och införa rätt till heltid inom offentlig sektor.

Enligt SVT:s politiska kommentator, Margit Silberstein, verkar det som att partiet försöker få en mjukare framtoning.

– Man får intrycket av att de vill tvätta bort etiketten som ett hårdfört parti, säger Margit Silberstein.

Vill minska invandringen med 90 procent

En stor del av presskonferensen handlade om hur SD ska gå till väga för att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent på ett par års sikt. Totalt under nästa mandatperiod räknar partiet med att kunna spara in 152 miljarder kronor på invandring och integration, vilket betalar en stor del av partiets vallöften.

– Sverige är det land som beviljar mest asylansökningar i hela EU. Vi har ett exceptionellt tryck till just Sverige och det beror inte på att det är en naturlag som styr det. Det beror på att vi har en politik som blivit en tilldragningsfaktor. Det är klart att om man lägger om den politiken så kommer vi på något års sikt, det är vår övertygelse, komma ned på mer normala nivåer, sade partiledaren Jimmie Åkesson.

– Som vanligt handlar partiets presskonferenser nästan alltid om invandring, säger Margit Silberstein.

Vill ge mer till UNHCR

Sverigedemokraterna hävdar ofta att det är bättre att hjälpa flyktingarna på plats än på flyktingmottagningar i Sverige. Därför vill partiet ge FN:s flyktingorgan UNHCR 8,5 miljarder kronor mer än regeringen under kommande mandatperiod. Pengarna ska framförallt användas för att hjälpa flyktingar i grannländer till krigshärjade Syrien och Irak.

– Det är pengar som kommer att göra nytta på riktigt, säger den biståndspolitiska talespersonen Julia Kronlid.

– Sverigedemokraterna hjälper flest flyktingar, säger partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Mattias Karlsson.

Läs mer: UNHCR vill inte minska invandringen till Sverige

”Oklart hur man ska spara”

Sverigedemokraterna har ett biståndsmål på 0,7 procent av BNI, vilket är lägre än Sveriges nuvarande biståndsmål på en procent. Men av hänsyn till oroligheterna i omvärlden är partiet nu alltså redo att göra ett avsteg från målet.

– Man vill hjälpa människor där de är, men det är mindre klart hur partiet vill förhålla sig till de som faktiskt kommer hit och söker asyl och hur de ska kunna spara miljarder på det. Sverigedemokraterna hänvisar ofta till Dublinförordningen, som säger att asylsökande ska skickas tillbaka till det land där de först sökte asyl, säger Margit Silberstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet