Poliser vid Clarion Sign där årsmötet hålls/SDU:s vice ordförande William Hahne. Foto: SVT/TT

SDU planerade kupp mot ungdomsförbund

Publicerad

Sverigedemokratisk ungdom, SDU, planerade att försöka ta över Föreningen Nordens Ungdomsförbund vid förbundets möte i kväll. Planen var att genom en kupp få kontroll över föreningens pengar, lokaler och anställningar, skrev SDU:s vice ordförande William Hahne i ett Facebook-inlägg. Men på söndagskvällen backade Hahne från planerna.

SDU planerade att kuppa sig in i under Föreningen Nordens Ungdomsförbunds (FNUF) styrelse på årsmötet på hotell Clarion Sign i Stockholm i kväll. FNUF, som är en partipolitiskt obunden ideell förening som arbetar för nordiskt samarbete, röstade under mötet fram delegater till förbundsstämman.

I det första Facebook-inlägget, som lades ut i går kväll och som Expressen tagit del av, skriver William Hahne: ”Vi har alltså en mycket god möjlighet att helt enkelt kuppa hela föreningen, ta kontroll över hundratusentals kronor, heltidsanställningar, lokaler och dylikt”.

Planerna på att ta sig in i styrelsen skulle möjliggöras eftersom att få av FNUF:s medlemmar brukar dyka upp på årsmötet. SDU skulle alltså ”lätt uppnå en majoritet”, skriver Hahne.

”Det är fruktansvärt”

De läckta planerna togs emot med bestörtning av FNUF:s medlemmar.

– Vi har hört att det är 20-25 SDU:are som blivit medlemmar för att kunna rösta, men jag är övertygad om att vi är fler ”riktiga” medlemmar, säger Emelie Weskie, ordförande i FNUF:s Stockholmsavdelning, till Aftonbladet.

 – Det är fruktansvärt att de försöker sabotera vår organisation, som bygger på mångfald,fortsätter Weskie.

Kupplanerna ledde till ett upprop på Twitter där människor uppmanades att bli medlemmar i FNUF för att sedan rösta mot SDU:s inflytande i styrelsen. Enligt Expressen bevakas nu mötet av polis och säkerhetsvakter.

Blåser av kuppen – skyller på media

Men strax före 18.30 på söndagskvällen lade så William Hahne ut ett nytt Facebookinlägg där han backar från planerna. Han bekräftar att företrädare för SDU planerat att försöka ta över FNUF:s verksamhet. Han skriver dock att syftet varit att ”väcka liv i organisationen”, inte en kupp av ekonomiska skäl.

”Eftersom bilden av SDU:s ambitioner för FNUF blivit förvränga av media har vi valt att inte kandidera detta år. Vi ämnar dock kvarstå som medlemmar i organisationen. Med detta betraktar vi saken som utagerad”, skriver Hahne i Facebookinlägget.

SVT söker både William Hahne och företrädare för FNUF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer