Foto: Skärmdump från Twitter.

Siffertrixande i Agenda: ”Två revisorer som möttes”

Publicerad

Det blev något av en pingpong-match med siffror när Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt möttes i Agenda i kväll. Och för många av de som tittade blev det för mycket. ”Var det två revisorer som möttes i kväll?”, frågade en tittare i SVT:s liverapportering.

– Jag är ganska haj på att räkna, sade Fredrik Reinfeldt (M) i kvällens duell mot Stefan Löfven (S).

Och det krävdes en hel del sifferminne för att hänga med när Reinfeldt anklagade Löfven för att ha budgethål och S-ledaren svarade med att anklaga Reinfeldt för att hitta på siffror.

Val 2014

”Siffror i rasande takt”

Eva Franchell, före detta socialdemokratisk pressekreterare tyckte att sifferrabblandet gick till överdrift: ”Detta är dålig tv. Två män i lila slips slåss om siffror i rasande takt”.

Och att partiledarna tappade tv-tittarna i sifferdjungeln verkar fler hålla med om.

”Var det två revisorer som möttes i kväll?”, frågade signaturen Geomas i SVT:s liverapportering.

”Båda männen på teve var jättestolta över hur många siffror de memorerat innan sändning”, twittrade Eric Rosén, chefredaktör på LO:s och Aftonbladets sajt Politism.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tyckte att inte att programtiden räckte till för att reda ut allt.

”Synd att Agenda inte lät Reinfeldt och Löfven fylla hela programtiden. Alltför korthugget ikväll. Frågorna kräver mer tid”, twittrade han.

”Helt obegripligt”

SVT:s politikreporter Pontus Mattsson håller med om att det var extra mycket siffror i kvällens debatt.

– Det var helt obegripligt, även för den som jobbar med att följa politik, sade han efter debatten.

Han säger att siffror gärna bemöts med andra siffror, och sedan är bollen i rullning.

– Moderaterna menar att Socialdemokraternas ekonomiska politik inte håller, det blir ett budskap som man ständigt vill nöta in, S vet om det och har beväpnat sig med andra siffror som mothugg.

Men få blir klokare i slaget om siffrorna menar Mattsson.

– Det är omöjligt att säga vem som har rätt, det är ett slags lufttätt labb som man tillverkar siffrorna i. Det finns ingen sanning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet