Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin SVT

Silberstein: Löfven vill ha konflikt

Publicerad

Det måste ha varit provocerande för Stefan Löfven när Fredrik Reinfeldt med len och lugn röst upprepade att moderater och socialdemokrater har en samsyn kring skolan.

Löfven, som vill göra skolan till en av Socialdemokraternas viktigaste valfrågor, söker inte samstämmighet. Han vill ha konflikt. I ett försök att dra upp skiljelinjer tog Löfven för ovanlighetens skull upp frågan om vinstuttag på skolområdet.

Reinfeldt vill sudda gränser

Socialdemokraterna har på kort tid förlorat ensamrätten till sin skolpolitik efter att Alliansen lagt beslag på stora delar av den.

I debatten ansträngde sig Stefan Löfven för att ta fram skillnader, men det är inte lätt när Fredrik Reinfeldt och Alliansen bestämt sig för att göra motsatsen och sudda ut gränserna.

Strategin är klar

I samtal med SVT säger medarbetare i regeringskansliet öppet att strategin är att ta bort så många konfliktytor som möjligt för att renodla och minimera det egna budskapet: Att Socialdemokraterna höjer skatterna och bidragen medan Alliansen satsar på jobben och ordning i finanserna.

Vinster i välfärd är känsligt

I Agenda-debatten lyfte Löfven fram det som vanligtvis är Vänsterpartiets favoritfråga, vinster i välfärden. Löfven hävdade att Reinfeldt inte har något emot att offra skolan och tillåta att stora vinster förs ut ur landet.

Men vinster i välfärden är en känslig fråga inom Socialdemokratin, vars kongress valde en medelväg som inte är lika långtgående som Vänsterpartiets vinstförbud. Det gör det svårare att formulera ett tydligt budskap till väljarna.  

Budgetsnack hettade till

Debatten hettade till först när Fredrik Reinfeldt anklagade Stefan Löfven för att ha ett stort hål i sin och Socialdemokraternas budget. Miljarderna studsade fram och tillbaka i TV- studion och det blev svårt för de flesta att hänga med.

Reinfeldt som försäkrade att han är ”haj på att räkna” var förstås ute efter att misstänkliggöra Socialdemokraternas pålitlighet när det gäller ordning och reda i statens finanser.

Ekonomin är fortfarande det område där väljarna har större förtroende för Moderaterna än Socialdemokraterna.

Andra tvekampen

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt har bara mötts i tvekamp vid ett tidigare tillfälle. Söndagskvällens möte ägde rum när den ena opinionsmätningen efter den andra ger den rödgröna oppositionen egen majoritet.

Alliansen minskar alltså, men det går inte särskilt bra för Socialdemokraterna heller. Än så länge har lyftet inte infunnit sig. Vem som lyfter eller sjunker efter Agenda-duellen beror förstås på vem som dömer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet