Foto: TT

Sjöstedt: Vi är beredda att göra upp med andra partier

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet får 5,7 procent av rösterna och når därmed ett närmast identiskt valresultatet jämfört med 2010. – Det är en besvikelse, säger partiledare Jonas Sjöstedt – och sträcker återigen ut en hand mot Stefan Löfven.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt möttes av ett öronbedövande jubel när han tackade sina partianhängare på valvakan.

– Det finns några goda nyheter den här kvällen. Fredrik Reinfeldt kommer att avgå som statsminister. Och kom ihåg mina vänner. Den här segern är vår seger. Det är tack vare oss, vårt arbete, vi har vunnit, sade han.

”En besvikelse”

När han intervjuades av SVT lite senare erkände han att valresultatet var ett nederlag för partiet.

– Det är en besvikelse för Vänsterpartiet. Vi går framåt men inte så mycket som vi hoppats och trott, sade han och fortsatte:

– Stefan Löfven ska nu få uppdraget att bilda Sveriges nästa regering, det är jag väldigt glad över. Han har en tuff uppgift framför sig och kan vi bidra till att minska klyftorna är vi beredda att göra det, säger han.

”Beredda att göra upp med andra”

Han öppnade också för att samarbeta med andra partier.

– Stefan Löfven är i ett väldigt svårt läge, han får fundera i genom det här. Kan vi bidra till att driva Sverige åt vänster så kommer vi att göra det i varje läge och vi är beredda att göra upp med andra partier också, säger han.

”Inga planer på att fälla regeringen”

När Sjöstedt kom till SVT:s studio upprepade han att han är beredd att ingå i en rödgrön regering, men inte i en regering där borgerliga partier ingår. Han ville inte säga om V kommer stödja en S och MP-regering. Det beror på vilken politik som förs.

Han uteslöt inte att V kan stödja en regering där det även ingår något borgerligt parti. Han ville heller inte spekulera om en eventuell ministerpost.

– Sånt fördelar man inte innan man har förhandlat. Men vi har inga planer på att fälla någon regering. Det finns ett gemensamt ansvar för hur det ska gå.

Unik kamp om Vänsterväljarnas röster

Han menade att konkurrensen om vänsterväljarnas röster som uppstod i kampen mot Feministiskt initiativ är unik för Vänsterpartiet.

– Det är klart att alla vill ha fler röster. Men det är väljarna som väljer. Nu har de valt och då såg det ut så här. Vi får blicka framåt. Den stora utmaningen är Sverigedemokraternas framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet