Foto: SVT

FP-ledaren: Skolan har lämnats över till amatörer

Uppdaterad
Publicerad

FP-ledaren tog till starka ord när han talade sig varm för att förstatliga skolan. Han sågade landets kommunpolitiker som ansvarar för skolan. – Det är amatörer som nu leder skolan och det fungerar inte, sade Jan Björklund.

I kväll var det dags för Jan Björklund, Folkpartiledare och utbildningsminister, att grillas i SVT:s utfrågning. Inte oväntat blev skolan ett av de stora ämnena.

Programledarna påpekade att Sverige har halkat nedåt i Pisa-mätningarna som mäter skolresultaten under tiden som Björklund varit ansvarig för skolan.

– Vi behöver ju titta på de främsta tio länderna, hur gör de för att vara så framgångsrika, sade Björklund.

”De är inte proffs”

Han betonade att han vill se en rad förändringar i skolan bland annat tidigare betyg, höjd status för läraryrket samt återförstatligande av skolan.

Att återförstatliga finns det ju inget politiskt stöd för?

–...Än, sade Björklund. Så är det med demokrati. Jag tror att många ser problemen med den kommunaliserade skolan. Skolan har lämnats över till amatörer som leder den nu i 290 kommuner. Det är kommunalpolitiker, de är inte proffs på detta.

Det är hårda ord?

– Ja, men det är så det är. Den leds av ordförande i barn- och utbildningsnämnder och skolstyrelser. Det är amatörer som nu leder skolan och det fungerar inte.

Björklund sade att Sverige ska tillhöra topp-tio i världen i Pisa-mätningarna inom tio år. När Alliansen tillträdde 2006 så låg Sverige på tionde plats i läsförståelse, i dag ligger vi på plats 38.

– De reformer vi nu gör kommer lyfta resultatet men ska vi verkligen upp i tio-i-topp så krävs det mer, sade Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet