Säpovakt under valrörelsen 2010. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skyddet av politiker högprioriterat i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Politiker är väldigt utsatta. De löper i stort sett alltid risk att bli attackerade. Det sade Marianne Öst från Säpo i Gomorron Sverige.

I dag hölls rättegången mot den person som i höstas satte en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid en boksignering på Södermalm i Stockholm.

– Så fort politiker exponerar sig för allmänheten blir de väldigt utsatta, sade Marianne Öst chef för säkerhetsåtgärder på Säkerhetspolisen (Säpo) i SVT:s Gomorron Sverige i dag.

Hot och trakasserier

I år är det valår och då är politikerna extra utsatta. Enligt Marianne Öst är syftet med Säpos arbete på det här området att politikerna ska kunna vara ute och träffa sina väljare under trygga förhållanden.

– Vi är väl förberedda. Av erfarenhet vet vi att under ett valår utsätts politiker mer för hot och trakasserier och det tar vi höjd för i vår planering, sade Johan Grenfors, biträdande chef för Rikskriminalen, som också medverkade i Gomorron Sverige.

Marianne Öst och Johan Grenfors sade att Säpo och polisen aldrig varit så väl föreberedda inför en valkampanj som i år. Bland annat har polisen skapat en särskild organisation för personskyddet under valåret.

Inga garantier

Frågan är om en sådan sak som tårtningen av SD-ledaren Jimmie Åkesson överhuvudtaget ska kunna hända.

– Det finns inga garantier men bra samarbete och bra planering är förutsättningar för att vi ska kunna minimera riskerna, sade Marianne Öst.

Enligt Marianne Öst visar händelsen att samarbetet mellan Säpo, polisen och partiernas egna säkerhetsorganisationer måste fördjupas ytterligare. Men även med den person som ska skyddas.

Politiker ska anmäla

– Skyddspersonen är en viktig faktor för sin egen säkerhet, sade Marianne Öst.

Det är till exempel viktigt att politikerna anmäler om de utsatts för hot. På så sätt kan hotbilden uppdateras.

– Vi vet att politiker ibland drar sig för att göra anmälningar. De anser att det är en del deras uppdrag och att de får stå ut med att bli utsatta för hot och trakasserier. Det tycker inte vi att man ska behöva känna som politiker, sade Johan Grenfors.

Enligt Marianne Öst ska de säkerhetsvakter som finns kring en politiker inte vara ”hemliga”. De ska vara så synliga som möjligt. Det har avskräckande effekt om en tänkbar gärningsperson vet att det inte går att göra något och sedan försvinna utan att det händer något efteråt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Mer i ämnet