Arkivbild. Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Fredrik Reinfeldt inför partiledardebatten i våras. Foto: TT

Slutdebattens ämnen hemliga in i det sista

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det dags för den sista stora partiledardebatten i SVT. Och detaljerna kring debatten är – som vanligt – hemliga fram till strax innan sändning.

Med bara två skälvande dagar kvar till valet möts partiledarna i en två timmar lång slutdebatt i SVT, med start 20.00. Läget i opinionen har mot slutet av valrörelsen sett oerhört jämnt ut och mycket står på spel för partierna.

Över en miljon människor brukar se SVT:s klassiska slutdebatt och enligt en Sifoundersökning som Ekot låtit göra har var tredje väljare ännu inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på.

Val 2014

Ämnena hålls hemliga

Vilka ämnen som Slutdebatten kommer att handla om hålls, som vanligt, hemligt av SVT in i det sista. Partiledarna får veta ämnena när de kommer till tv-huset, en halvtimme innan programmet börjar. Då berättar SVT också hur partierna placerats i studion.

– Vi vill helst undvika alltför förberedda och inrepeterade svar från partiledarna utan vi strävar efter så mycket av spontan debatt som är möjlig, säger SVT:s redaktör Rolf Tardell och fortsätter:

– Vi väljer självklart bland de frågor som varit hetast och diskuterats mest i valrörelsen.

”En stor anspänning”

Slutdebatten leds av SVT:s programledare Mats Knutson och Anna Hedenmo. Och de är rutinerade i sammanhanget. Mats Knutson gör sin tredje slutdebatt, Anna Hedenmo sin andra.

– Att leda partiledardebatt två dagar före ett riksdagsval är en stor anspänning. Regeringsmakten står på spel, och studion är full av nervositet och spänning. Partiledarna har efter en lång och mycket intensiv valrörelse nått det absoluta upploppet, nu gäller det att övertyga väljarna med dom bästa argumenten, säger Anna Hedenmo.

Vad har ni för förväntningar inför debatten?

– Att det blir två intensiva, informativa och spännande timmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet