Söker IT-personal bland Malmös taxichaufförer

Uppdaterad
Publicerad

På it-företaget Stratiteq har de så svårt att hitta programmerare att de börjat söka personal bland taxichaufförer i Malmö. – Det är helt galet, säger vd Anna Werntoft.

– Jag lägger säkert 20-30 procent av min tid på att hitta människor till Stratiteq. Det finns uppenbarligen en brist, säger Anna Werntoft, vd på Stratiteq.

Företaget har fem rekryteringsfirmor som hjälper dem att hitta personal, men det är ändå inte tillräckligt.

– Vi har börjat prata med alla taxichaufförer i Malmö och faktiskt hittat några som är riktigt duktiga programmerare, säger hon.

Många välutbildade kör taxi

En taxichaufför har varit på intervju hos företaget. Han ska uppdatera sig lite på den senaste tekniken och sedan komma tilllbaka. En ”mycket trevlig man från Indien”, säger Anna Werntoft.

– Han var fullt utbildad men har inte programmerat på några år. Det är helt galet egentligen. Om du pratar med taxichaufförerna i Malmö är det uppenbart att det är väldigt många välutbildade människor.

Vad tycker du om det?
– Jag tycker att det är väldigt sorgligt. Det är massor med kompetens som slösas bort.

Skadligt för IT-Sverige

Att det saknas personal beror enligt Anna Werntoft på att Sverige är i framkant när det gäller utveckling av ny teknik. Men i längden kan bristen på rätt personal i längden göra att projekt placeras i låglöneländer istället, eftersom lönerna i Sverige drivs upp.

Under tiden söker företaget personal bland taxichaufförerna, på caféer och i soclala forum på nätet.

– Man blir ju grymt frustrerad. Man har lust att ställa sig med ett plakat någonstans och fråga ”älskar du programmering? Ring det här numret”, säger hon.

Missa inte SVT:s jobbdebatt – direkt i SVT1 och SVT Play söndagen den 10 augusti 20.00-21.30.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jobbdebatten

Mer i ämnet