På Twitter kom under dagen flera reaktioner på SVT:s granskning. Foto: SVT

Starka reaktioner på granskning av asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har flera politiker och debattörer reagerat på SVT:s granskning av vinsterna inom asylboendena. Samtidigt har de utpekade företagen förklarat och försvarat sitt agerande.

SVT har i dag berättat om flera bolag som kunnat göra vinster på asylboenden till Migrationsverket. I Västervik har Migrationsverkets pengar bidragit till en vinst hos kommunala bolaget Västervik Resort – som enligt årsredovisningen kunnat finansiera en renovering av bolagets camping.

Men vd:n Gunnar Boman betonar att företaget inte tagit ut något överpris av Migrationsverket.

– Jag vet att Migrationsverket varit jättenöjda med oss.

Ni har gjort en bra affär?

Båda parter har gjort en bra affär.

Bolagen kommenterar

Hos bolaget Grytan Invest i Jämtland blev var tredje krona i fjol vinst. Asylboendet besöktes i dag av SVT:s Jämtlandsnytt som intervjuade vd:n Lars Persson.

Persson förklarade att vinsten stannar i bolaget och bland annat kommer att användas till en renovering efter att boendet upphört.

Den största vinstmarginalen bland de granskade bolagen – 56 procent – hittar vi hos företaget Hewal i Delsbo, som SVT:s Gävle-Dala talat med. Bolaget vill inte ställa upp på någon tv-intervju men en representant förklarar vinstnivån med den goda kontinuiteten – att ett asylboende till skillnad från ett hotell alltid är fullbelagt.

Reaktioner i sociala medier

På Twitter kom under dagen flera reaktioner. SSU:s migrationspolitiske talesperson Jonas Bergström skrev att ”pengar tas från flyktingboenden och läggs på spa men högern har inga problem med vinster i välfärden”.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt twittrade: ”Skattepengar till bra asylboenden, inte privata vinster”.

Vänsterdebattören Göran Greider skrev under Rapports sändning 19.30: ”Vinstjakt på flyktingar – när privata bolag betalas av Migrationsverket”.

Har du tips eller åsikter om asylboendena? Kontakta SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

I våras granskade SVT:s valsatsning Dinröst migration och invandring. Du kan läsa mer om den granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendets vinnare

Mer i ämnet