Statsvetare Ulf Bjereld. Foto: Pressbild/Göteborgs universitet

Statsvetare: Förvånande med så hastigt nej till V

Uppdaterad
Publicerad

Det är förvånande att Socialdemokraterna så hastigt stänger dörren för Vänsterpartiet. Det säger statsvetaren Ulf Bjereld. – Eftersom det beskrevs i valrörelsen som en helt öppen fråga om Vänsterpartiet skulle vara med i regeringen så hade det hade sett snyggare ut att ge dem en chans till inspel.

– Jag är inte förvånad över att det blir en minoritetsregering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Däremot är jag förvånad över att beskedet kommer så hastigt och utan någon som helst diskussion, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet, angående Löfvens besked att stänga ute Vänsterpartiet.

Löfven har under valrörelsen bara uteslutit Sverigedemokraterna som regeringspartner.

– Eftersom det beskrevs i valrörelsen som en helt öppen fråga om Vänsterpartiet skulle vara med i regeringen så hade det hade sett snyggare ut att ge Vänsterpartiet chans till inspel. Löfvens agerande nu ger intrycket att han redan bestämt sig att Vänsterpartiet inte skulle vara med.

Nu pekar allt åt ett håll, anser Bjereld.

– Det verkar nu utmynna i en rödgrön minoritetsregering, med SD i vågmästarroll.

”Behöver slicka sina sår”

Att Fredrik Reinfeldt avgick direkt efter valrörelsen öppnar på sikt upp för övriga allianspartier att samarbeta med en rödgrön regering. Men enligt Bjereld är det är inte sannolikt att det blir någon regering med S, MP och till exempel FP eller C.

– Jag har väldigt svårt att se FP och C i en regering med tanke på vad de sagt under valrörelsen. Att de skulle ändra sig bara någon dag efter valrörelsen är över är inte troligt.  De behöver slicka sina sår en tid. Däremot är det möjligt med samarbete i konkreta sakfrågor.

Inte heller Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet, är överraskad över dagens besked.

– Stefan Löfven får ett större handlingsutrymme som statsminister om han inte har med dem, säger han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet