Foto: SVT

Statsvetaren: Ovanligt med valraketer

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt sa i Gomorron Sverige att han tror att Alliansen kan vända underläget i opinionsmätningarna.

Samtidigt skriver SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson i en gästkrönika att det är ovanligt med valraketer.

Sjutton procent. Så många väljare bytte parti under valrörelsen 2010. Resultatet kommer från de stora valundersökningar som genomförs vid varje val. En av sex väljare berättade före valet att de skulle rösta på ett visst parti men vittnade efter valet att de i själva verket röstat på ett annat.

Undantagen är väl kända

Alla partier drömmer om att utnyttja den växande väljarrörligheten under valrörelserna. Tänk att få ett så stort genomslag för sin valkampanj att de många väljare som är sena till beslut strömmar till partiet i sista stund. Val­rörelsebytarna är många, ungefär en miljon väljare.

Val 2014

Men det är ovanligt med valrörelseraketer. I själva verket förändras partiernas styrkeförhållanden inte särskilt mycket under de sista fyra veckorna av en valrörelse. Undantagen från huvudregeln är dock väl kända.

Vi minns Folkpartiets valspurter 1985 och 2002 (Westerberg och språktest). Vi minns hur Vänsterpartiet och Kristdemokraterna på kort tid vann många nya väljare i 1998 års valrörelse (Schyman och Svensson). Men sedan då?

FP inblandat två gånger

Vi kan inte hänga upp oss på de valspurter och valförluster vi råkar komma ihåg. Följer vi sex-åtta partier under sammanlagt 13 valrörelser bakåt i tiden är det 91 fall vi kan studera. En genomgång visar att spurtvinsterna och -förlusterna för partierna har varit mindre än plus minus en procent­enhet i femtiofyra fall av nittioen.

Tio-i-topplistan över de största spurtvinster och spurtförluster ger spännande insikter om dynamiken i svenska valrörelser och justerar ned orimliga förväntningar om hur mycket partier oftast kan förlora eller vinna när det gäller att vinna röster från andra partier i ett kritiskt slutskede.

Folkpartiet är inblandade i de två största spurtvinsterna i valrörelsehistorien. I valet 2002 (+4,1 procentenheter) handlade det i huvudsak om sena väljarvinster från Moderaterna till Folk­partiet. FP-vinsterna 1985 kom i huvudsak från Moderaterna och Centerpartiet.

Svårt att vinna många väljare

De valrörelser då enskilda partier har gått framåt eller bakåt mest – 1985, 1998 och 2002 – har en intressant gemensam nämnare: de valen var ospännande eftersom regeringsfrågan var avgjord; väljarna hade klart för sig hur kampen om regeringsmakten skulle sluta.

Kanske är detta en viktig förutsättning för att nya valrörelseraketer ska se dagens ljus. Om det inte är spännande i regeringsfrågan skapas större utrymme för överraskningar de sista veckorna av en valrörelse.

Det är svårt att vinna många väljare från andra partier under en kort valrörelse. Spelar då valrörelser inte någon roll? Jo. Valrörelser har stor betydelse för väljarnas röstvilja, intresse, förtroende och kunskaper. Men det är ovanligt att valrörelser skyfflar omkring väljare mellan partierna i någon dramatisk omfattning.

De 10 största spurtvinsterna och spurtförlusterna för partier under svenska valrörelser 1968-2010.

  • Folkpartiets spurtvinst 2002 (+4,1)
  • Folkpartiets spurtvinst 1985 (+4,0)
  • Moderaternas spurtförlust 2010 (-3,6)
  • Kristdemokraternas spurtvinst 1998 (+3,1)
  • Centerpartiets spurtförlust 1985 (-3,0)
  • Moderaternas spurtförlust 1998 (-2,8)
  • Kristdemokraternas spurtvinst 1985 (+2,5)
  • Folkpartiets spurtförlust 1991 (-2,4)
  • Moderaternas spurtförlust 2002 (-2,4)
  • Moderaternas spurtförlust 1985 (-2,4)

Resultaten är hämtade från de svenska valundersökningarna. De genomförs inom ramen för det svenska Valforskningsprogrammet i samarbete mellan Statsvetenskapliga institutionen och Statistiska centralbyrån i samband med varje val och folkomröstning sedan 1956. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet